Снимки от село Гумощник в проект „Фотоусещане“

Снимки от троянското село Гумощник, направени от оператора Кристиан Минчев, са част от проект „Фотоусещане“, финансиран по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. Минчев показва картини от църквата, килийното училище и други живописни места в селото.
Проектът е на фотографа и пътешественик Сава Чапанов, член на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризъм /АБУЖЕТ/. По него е създадена електронна секция „Фотоусещане“ на страницата на АБУЖЕТ, в която ще бъдат качени и качвани и в бъдеще авторски фотографии на Сава Чапанов, както и на други автори.
Проектът е нов културен продукт /фотографско изкуство/ в дигитална среда. Няма ограничения за пространство и време.

Творбите на артистите във „Фотоусещане“ са в отделни подсекции: Природа, Документалистика и репортажи, Портрети, Художествена фотография, Пътешествия, Културно-исторически паметници.
В „Галерия“ авторите се представят с по няколко творби. Помислено е и за начинаещите – има кратък курс за първите стъпки във фотографията.
В „Пътешествия“ се могат да се творбите на фотографите, които пътуват и виждат света през своя обектив. На пишещите също е предоставена възможност за изява. В „Културно-исторически паметници“ са значими за българската история и култура места като Царевец, Мезек, Русокастро Стария Пловдив, Цари Мали град, Копривщица и др.

„Фотоусещане“ е отворено пространство за общуване не само в границите на фотографията, но и в сферата на историята, културата, бита, традициите, фолклора.

Снимки от троянското село Гумощник са направени от оператора Кристиан Минчев, който е оператор в БНТ. Има над 15 годишен опит в телевизията и киното. Снимал е редица телевизионни формати и предавания, сред които : „На кафе с Гала”, „Здравей България”, „Star Academy”, „Имаш поща”, „Часът на Милен Цветков” и много други. Оператор на много документални и късометражни филми.  Участник в редица фотоизложби.

 

Автор:
Фотоусещане
Източник
Даниела Балабанова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button