В Белодробна болница – все по-млади пациенти

В Белодробна болница Троян се хоспитализират все по-млади пациенти с усложнения от коронавирус, заяви за БТА управителят на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска.

Болницата разполага с 65 легла за лечение на пациенти с COVID-19 и пневмония. Все още има свободни легла, но ситуацията се променя постоянно.
Огромен проблем е недостигът на легла за интензивно лечение, тъй като в Ловешка област и други съседни няма свободни, каза още д-р Дудевска.
По думите й по време на новата вълна на коронавируса се наблюдава увеличение на хоспитализираните млади хора.

„Миналата година в болницата лекувахме по-възрастни хора, а сега виждаме много млади, които без успех са провели лечение вкъщи и след това идват с усложнения при нас. Това е по-тревожното. Иначе броят на случаите може да бъде съпоставен с този в края на миналата година „, посочи д-р Дудевска.
Тя каза още, че сега се работи по-спокойно, тъй като екипът на болницата има вече натрупан опит, част от персоналът е ваксиниран, а друга – е преболедувал COVID-19.
В Белодробна болница Троян притесненията идват от това, че свободните легла са малко, пациентите, въпреки че са със сходни клинични картини, имат и своите специфики, за които трябват индивидуални грижи.

„А от това идват понякога проблемите, тъй като се нуждаят от консултация и от други специалисти, с които еднопрофилната болница не разполага“.

Според управителят на лечебното заведение наложените от 22 март по-строги противоепидемични мерки са позакъснели.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button