Приз „Николай Ганков” 2021 г.- виртуален

Награда без аналог в друга българска община

Приз „Николай Ганков” 2021 г. тази година ще е виртуален, съобщи синът на покойния доайен на театъра, изкуството, Христо Ганков. Той изпрати поздрав към всички деятели на театъра, които празнуват на 27 март.

Уважаеми приятели на театъра, изкуството, култура и духовността в Община Троян,

С оглед продължаване изпълнението на въведените противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, церемонията по връчване на приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности няма да се проведе и тази година.
Припомняме, че вече 14 години се поставя, провежда и дискутира Призът, който е награда без състезател елемент и финансов характер, връчван на личности с голям принос за развитието на културния живот в Община Троян през годините. Той е признание за цялостно творчество, дух, достолепие и голямо сърце. Отличие, което смело можем да кажем, че е единствено по рода си, не само в областта, но и в национален мащаб. Награда без аналог в друга българска община.
За да запазим традицията и почетем 27-ми март – Международния ден на театъра, Ви предлагаме едно виртуално пътуване до вечния Храм на духовността и българщината – Троянското читалище. Така през призмата на времето ще може да видите седмата церемония по връчването на Приза – „Глътка спомени и малко притчи”, състояла се през 2012г. В нея актьорите от читалищния театър Венелин Йорданов – Хъша и покойният Радой Стойчев, превъплътени в ролята на философи, ще ви разкажат мъдрите притчи на Хорхе Букай, а старите ленти на предаването „Троянски дневник” ще ви върнат назад във времето за среща с троянски художник и известни български актьор и режисьор. Ще научите повече и за седмия насител на отличието – музикалният титан на Троян, големият хоров диригент маестро Иван Генков.
Според много хора всичките четиринадесет носители на Приза до момента са дали своя дълбок принос за културния и творчески живот на града ни. За това спокойно можем да ги наречем регионално богатство.
И както завършваме всеки един от спектаклите по връчване на наградата през годините:
ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СЦЕНА
И ВСИЧКИ НИЕ СМЕ АРТИСТИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ТЕАТЪРА!
Христо Ганков
Председател на
Инициативния комитет
за връчване на Приза

Приз „Николай Ганков”- 7-ми ,  за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности, проведен през 2012г., може да видите в канала на Народно читалище „Наука-1870г.“ – гр. Троян в YouTube чрез линка по-долу:

ВСИЧКИ НОСИТЕЛИ НА Приз „Николай Ганков” 2006-2019 г.

 1. Големият троянски поет, художник и режисьор на ученически спектакли Илия Ганчев през 2006 г.
 2.  Художникът, поет, актьор и сценограф Иван Хаджидимитров през 2007 г
 3.  Художникът, поет и спортен журналист Христо Радев през 2008 г.
 4.  Читалищният деец, интелектуалец, писател и адвокат Венелин Димитров през 2009 г.
 5.  Живата памет на Троян в снимки и киноленти, фотографа и оператор Цветан Тончев през 2010 г.
 6.  Театралният и оперетен актьор Павел Паймаков пез 2011г.
  Големият хоров диригент Иван Генков през 2012 г.
 7.  Доайена на Троянския читалищен театър Радой Стойчев през 2013г.
 8.  Примата на Троянския читалищен театър през 70-те и 80-те години Събина Димитрова през 2014 г.
 9.  Основателката на Троянската музикална школа Бонка Минева през 2015г.
 10. Литературният и театрален педагог на деца от няколко поколения, певицата от емблематичното за града ни трио „Мелодика” Лина Мажгурова през 2016 г.
 11.  Достолепният, харизматичен и всеотдаен поет и писател – Харалан Недев през 2017 г.
 12.  Неуморният творец с четка в ръка, който създава над 500 картини, автора на логото на Дружеството на троянските художници Стоян Врацов през 2018 г.
 13.  Бащата на Троянския куклен театър Богомил Събчев през 2019 г.

Богомил Събчев – 14-ти Приз „Николай Ганков“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button