Зеленчуков омлет на фурна

Зеленчуков омлет на фурна е наглед простата манджа може да отнеме  време. Тя сама по себе си си е проста, но трябва да спазваме алгоритъма. Рецептата е  предоставена от Ангелина Иванова, село Добродан, община Троян,  Ловешка област
ПРОДУКТИ
5-6 печени чушки
поне 1 глава лук
сирене
4-5 яйца
мазнина
ПРИГОТВЯНЕ
1. В тавичка се поставя хартия за печене. Добре е тавичката да не е голяма; горе-долу колкото ни е дъската за рязане (ще видим защо).

2. Нарязват се лукът и печените чушки. Посоляват се на вкус (не много!). Поливат се с мазнина – в зависимост от мазнината (олио, зехтин, от гроздови семки и пр. може да има различен нюанс на вкуса). Разбъркват се добре. Спокойно може да се разбърка с ръка – манджата е твърде домашна, така че можем да пропуснем ръкавиците и елегантната дървена лопатка, а ръчичката си е ръчичка.

3. Слага се във фурната да се запече докато лукът стане златист, а чушките притъмнеят. Това може да се запържи на котлон, но хем получаваме още един тиган за миене, хем чушките може да залепнат.

4. Изваждаме тавичката и натрошаваме отгоре сирене – в никакъв случай не се стърже.

5. Разбиваме яйцата и с черпак или голяма лъжица разпределяме отгоре върху сиренето.

6. Връщаме във фурната и допичаме. Допича се без вентилатор, защото от вентилатора яйцата спадат. Вероятно десетина минути. Като преценим, че е готово изключваме температурата, но оставяме да обере топлината – ако искаме и сме икономични.

7. Изваждаме.

8. Върху тавичката поставяме дъската за рязане (измита и подсушена); с ловко движение и чар обръщаме бързо тавичката така, че омлетът да се окаже върху дъската.

9. Събираме парчетата омлет и зеленчуци от околното пространство и забърсваме евентуално разхвърчалата се неестетична мазнина; тези по нас оставяме, защото омлетът е топъл и не можем да губим време за преобличане.

10. Зеленчуков омлет на фурна е готов

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button