Една приказна вечер във винтидж ресторант „Гостилница НА ДворЪТ“

Една приказна вечер във винтидж ресторант „Гостилница НА ДворЪТ“, разказана от инж. Иванка Църова.

Традиционни за град Троян са винените вечери осъществявани от паралелката „Организация на хотелиерството“ при най-голямото троянско училище – СУ „Васил Левски“ (област Ловеч)

Изминалата година бе изпитание за всеки. В нея, поради световната пандемия и наложените в национален (и световен) мащаб мерки за сигурност не се проведоха национални ученически състезания по професии.

Тази година такива състезания ще се състоят. Както обикновено, преди самото състезание, имахме удоволствието да се насладим на подобна винена вечеря. Това се случи в новооткрития винтидж ресторант „Гостилница НА ДворЪТ“ в Троян.

В камерен състав от клиенти, в изключително нестандартна обстановка, бяха представени участничките Валентина Желязова и Мария Свиревска.

Валентина приготви предястие „Щирник с пилешко“ и „Сувид пилешко бутче с пилешка дроб сърма и бял мъж“. Мария обслужваше гостите и декантираше виното предложено към менюто.

Вината, които бяха предложени, са на бутиковата винарска изба „Бендида“. Удоволствието от дегустацията беше неописуемо. Вината са ръчна изработка.

Какво означава това? Ръчно брано грозде от собствени 60 годишни лозя. Гроздето не се пресова, чист самоток е. Сериите са лимитирани, етикетите са ръчно надписани лично от енолога и собственик на изба Бендида, г-ца Елизабет Портева.

Интересно и детайлно беше  представянето на вината лично от енолог Портева.  С предястието на Валентина Желязова Мария Свиревска поднесе Розе-Рубин Бендида реколта 2018 г. С пилешкото бутче бе дегустиран Рубин Бендида 2018 г. без дъб.

„Гостилница НА ДворЪТ“ представи още едно основно ястие, приготвено от Шеф Валентина Димитрова и Шеф Пламен Балабанов – „Глазирани свински гърдички с боб с коприва и панирани броколи“. Към него бе поднесено виното, гвоздей на вечерта,  Мавруд 2016 Фемили кълекшън.

Това вино за последен път се дегустира публично. Остават само 80 бутилки от него в избата. И тъй, като потенциалът му за отлежаване е доста добър, единични бройки ще се продават само на колекционери.

Една приказна вечер  завърши  ДворЪТ“ като г-ца Елизабет Портева изненада всички, като предложи за дегустация и нейното „Лечебно вино“. Изключително ограничена серия на вино произведено от грозде, плод бъз и диви къпини.

Това не беше просто хапване на храна и пийване на вина. Това беше великолепно комплексно преживяване с благороден характер – подкрепа на младите ресторантьорско-хотелиерски таланти.

Пожелаваме успех на нашите състезателки Мария Свиревска от 12 клас и Валентина Желязова от 11 клас. И двете са от паралелката „Организация на хотелиерството“ на СУ „Васил Левски“ Троян.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button