Катя Дафовска очаква пълни отбори за Пекин 2022

Милена Тодорова - Резултатите ми дават мотивация за следващия сезон

Катя Дафовска очаква пълни отбори за Пекин 2022  след добрият сезон.  Днес в пресклуб „България“ президентът на родната федерация по биатлон, олимпийската шампионка от Нагано’98 Екатерина Дафовска изрази задоволство от постигнатите резултати на националните ни състезатели през сезона в стартовете за Световната купа и Световното първенство. В пресконференцията участваха и световният вицешампион и Спортист на 2019 г. Владимир Илиев и световната вицешампионка при жените до 23 г Милена Тодорова.
Особено внимание заслужават 12-ото място на Владо на Световното първенство в Поклюка, Словения и най-вече 9-ото му място в спринта на Световната купа в Йостерсунд, Швеция, както и 8-мото място на Милена в същата дисциплина на същото състезание, което е най-добрия резултат в кариерата й до момента.

„Резултатите ми дават мотивация за следващия сезон“, сподели днес Милена Тодорова от Троян, област Ловеч. „Много добре вървят нещата с треньорите, разбираме се отлично“, добави талантливата биатлонистка.
„Доста сложен сезон беше този. Очаквах по-добри резултати, но гледам напред. В началото имахме проблеми. Новите треньори подходиха по-предпазливо към мен. Дадоха ни време да свикнем. След това напълно здрав бях затворен с карантина в една стая. После се контузих, вероятно от обездвижването“, разказа другият троянец Владо Илиев.

Катя Дафовска също подчерта ролята на треньорския тандем Александър Касперович-Виталий Норицин за добрите резултати този сезон и отличната комуникация с тях. Олимпийската шампионка не скри надеждата си да задържи специалистите на работа тук и след Олимпийските игри през февруари догодина в Пекин. Тогава изтича договорът на двамата руснаци с БФ Биатлон.
Подготовката за следващия сезон ще започне на 11 май. Ако и през следващия сезон 2021/2022 г задържим постигнатото, ще имаме пълни отбори на Олимпиадата в китайската столица т.е. 4-ма мъже и 4 жени, така както участвахме и на Олимпийските игри в Пьонг Чанг 2018 г, изрази своето очакване Дафовска. „Има обаче една друга разлика и тя е, че преди Пьонг Чанг разполагахме със 150 хиляди лв повече бюджет отколкото сега“, продължи олимпийската шампионка и шеф на биатлона. Тя си обяснява причината за това с кризата в държавата и недостига на финансови средства, тъй като биатлонът има сребърен медал при мъжете на Световно първенство през 2019 г, както и други отличия в сегашния олимпийски цикъл. „Може би само на Балканите пари се дават за спорта след спечелени медали. Нормалната практика е в обратен ред“, допълни Владо Илиев. Олимпийската шампионка е впечатлена от представянето на Валентина Димитрова и Лора Христова. Двете девойки влязоха в топ 10 на Световното първенство в Австрия. „Мога да кажа, че в бъдеще се оформя един много добър женски отбор, който ще бъде окомплектован след Олимпийските игри в Пекин. Дотогава планираме само едно момиче и това е Лора Христова, да премине при жените“.

Относно планираните подобрения на материалната база, Екатерина Дафовска сподели, че министър Кралев е изпълнил обещанието си и ММС е отпуснало средства за ролбан в Троян. Проблемът е, че се бавят много процедурите за изграждането на обекта, който се оскъпява по тази причина и вече са необходими 1 млн. лв, поясни председателят на БФ Биатлон.

Катя Дафовска очаква пълни отбори за Пекин 2022 след добрия сезон. Лора Христова от СКБ“АЯКС“  е спрягана като една от надеждите на биатлона

Източник
Пресклуб „България“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button