Лазарица в Троян, 2021г. – виртуално и чрез снимки

Лазарица в Троян, 2021г.  ще се проведе  виртуално, в интернет простарнството.  Това  съобщават от  Сдружение „Българка Троян“ и Народно читалище „Наука-1870“ в града.

„Скъпи приятели,

Да бъдем отново заедно на Лазаровден в Троян!

Да спазим традицията и макар виртуално, нека отпразнуваме Лазарица – прекрасния момински празник, който по традиция тук се организира от Сдружение „Българка Троян“ с подкрепата на
Община Троян, област Ловеч и троянското читалище „Наука – 1870 г.“!

Облечете своето момиче в народна носия, нагиздете го с характерната лазарска украса за глава и кошница и ни изпратете снимка.

Всяка снимка трябва да бъде придружена със следната информация: трите имена на лазарката, години, телефон за връзка.

Снимките изпращайте на 24-ти и 25 април 2021 г. на имейл адрес: nauka_tr@mail.bg

Ще има награди за най-автентична лазарка!

Лазарица в Троян – Сдружение „Българка“  и НЧ“Наука-1870″ очакват Вашите снимки.

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той е възкресен.[1] Бог казва „Лазаре, стани!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“,берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Лазарица в Троян, 2021г. - виртуално и чрез снимки

Източник
Сдружение „Българка Троян“"

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button