Мария и Валентина в Националната Кулинарна Купа

Мария и Валентина ще представят Троян в Националната Кулинарна Купа през месец май.

Мария и Валентина в Националната Кулинарна Купа
Милена Мартинова, Мария и Валя и инж. Иванка Църова след състезанието

На 23.04.2021 г. в гр. Враца се проведе регионалният кръг на състезанията по професиите Готвач и Сервитьор-Сомелиер от календара на МОН. Участваха отбори от Западна България. По същото време се провеждаха състезания в Русе и Кърджали, съответно за северен и южен регион.

Измина цяла година без никакви ученически присъствени форуми за изява. Може би затова радостта ни от отличното представяне на нашите деца беше толкова голяма. Училището предостави отлични условия за подготовка на най-добрите и най-смелите (защото да тръгнеш да мериш сили с най-подготвените ученици от професионалните гимназии се иска и смелост!). Но всичко мина по мед и масло, казано с кулинарна терминология.

Мария и Валентина в Националната Кулинарна Купа
С членовете на журито – шеф Христо Вълчевски – частен готвач, шеф Иван Вълчевски – шеф-готвач на „Мачиато“ и Любомир Тодоров – шеф-готвач на ресторант „Ястребец“ в Борорвец

Нашият представител в категорията „Готвач“ беше Валентина Желязова от 11 клас на паралелка „Организация на хотелиерството“. Валя завоюва сребърен медал, като отстъпи само на готвача от София. Тя приготви „Щирник по троянски с пиле“ и „Сувид пилешко бутче с пилешка дроб сърма в було от Бял мъж“. Валя впечатли журито с нестандартно меню, стъпващо върху добрите традиции на регионалната ни кухня, отлична визия на ястията, перфектен вкус, бързина и точност при изпълнението на задачата.

Мария и Валентина в Националната Кулинарна Купа
С Директорана училището Ангел Балев и зам. -директор камелия Алексиевa

Мария Свиревска от 12 клас  бе нашият Сервитьор-Сомелиер бена същата специалност. Мария поднесе ястията на своя съекипник, като предложи към тях вина на бутиковата изба Бендида. Тя бе единственият участник, който се осмели да сервира вина с восъчна капсула върху корка. Комуникираше елегантно и компетентно с гостите, консултираше ги както на български, така и на английски език. Съвсем очаквано представянето и беше превъзходно, тя също бе отличена със сребърен медал. Само с точка пред нея бе отново ученик от столичната професионална гимназия по туризъм.
Какво предстои?

Участие в Национална Кулинарна Купа в София през месец май на Мария и Валя. Там ще премерят сили в професиите само 18-те най-добри в България.

Мария и Валентина в Националната Кулинарна Купа
Грамотите

Да  им пожелаем успех.  Те са учениците, които не се побояха да се борят за доброто име на СУ „Васил Левски“, паралелка „Организация на хотелиерството“ и имиджа на туризма в Троян!
Мария и Валентина  получават  сърдечна благодарност  за отделеното лично време и интелигентната сърцата борба!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button