Мостът над Бели Осъм – изнасяне на транзитния трафик

Мостът над Бели Осъм е с цел да  се изнесе транзитния трафик звън централната градска част на Троян.

Изграждането на моста при бензиностанция „Лукойл“ е първата стъпка за изнасяне на транзитния трафик извън централната градска част на Троян. Преминавайки през новоизградения мост движението ще се изнесе изцяло на източния бряг на реката и ще преминава покрай ТЕVA, Лидъл, пазара и магазин „Лайф“. Мостът над Бели Осъм - изнасяне на транзитния трафик

Усилията продължават
През месец март се състоя разговор между Кмета на Община Троян и Председателя на УС на АПИ Георги Терзийски за продължаване на съвместните усилия на двете институции.
Изграждането на моста при „Лукойл“ е само първата стъпка от усилията за създаване на транзитен път.
Следващият етап е изнасянето на движението, което сега преминава през кв. „Велчевски“ на западния бряг на р. Осъм, между къщите и реката. Трасето е с обща дължина от 1080 м., разположено от металния павилион за зеленчуци (север) до включването в ул. „Васил Левски“ при бл. „Строител“ (юг) и новоизградения мост.

С двата етапа – изграждане на мост и на бъдещо трасе в кв. „Велчевски“ се избягва преминаването на транзитните автомобили през ж.п. прелезите при „Лесопласт“ и „Кози вир“ и образуването на задръствания там.

Община Троян  и  АПИ, ще започват работа по отчуждаване на имотите, които се използват като обработваеми земи за производство на зеленчуци за лични нужди на къщи в квартал „Велчевски“ и проектиране на пътя по западния бряг на реката.  Има сключено споразумение от 2014 г. между кмета на Общината Донка Михайлова и тогавашния председател на АПИ Дончо Атанасов.
и  са провеждани многократно дискусии между община и държава през близо три десетилетия назад. Проучвани са различни варианти

Мостът над Бели Осъм – изнасяне на транзитния трафик  – това  идеята, че най-подходящ е варианта, който вече се реализира. В момента се работи по І етап, по участък 3 (пътен мост между път II-35 и път III-357).

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button