Троянци се сбогуваха с планинаря Георги Златев

Троянци се сбогуваха с планинаря Георги Златев в понеделник, 12 април, на Старите гробища в Троян , се съобщава в сайта на Планинска служба.

„Последно сбогом  си взехме с един от доайените на планинското спасяване – Георги Златев.

Планинар, алпинист, планински спасител от 1970 г., ръководител и участник в много спасителни акции, той е началник на сп. база „Бъзов дял“  за област Ловеч, от нейното построяване през 1978 г. до пенсионирането си през 2009 г.

На 27 май 1979 г. база „Бъзов дял” е официално открита. За началник на базата, Георги Златев, на когото беше зачислено за отглеждане и обучение първото в Северна България лавинно куче – Балкан. На база „Бъзов дял” освен даване на дежурства започнаха да се провеждат курсове и състезания, както отрядни и окръжни, така и републикански.

„Бях ходила и преди това на върха, но сега като че ли беше различно. Може би защото, благодарение на Гошо Златев и семейството му, кучето Айгер се чувствах член на една планинарска общност“, пише д-р Дора Константинова в троянска медия.

„Посветил е повече от 30 години на спасяване на човешки живот в планината, а като водач на спасително куче е един от участниците в мисията по издирване на затрупани след опустошителните земетресения в Турция през 1999 г.“

За съжаление планинските спасители загубиха още един свой колега  Петър Манолов на   14 април загубихме – планински спасител от отряд Карлово от 2001 г.

Като такъв той участва в почти всички акции в района и благодарение на опита си през 2015 г. е назначен за завеждащ ПСС – Централна Стара планина – юг. Ще бъде запомнен от колегите си не само като професионалист, но и като добър приятел.

„Почивайте в мир“ се казва в жалейката.

Троянци се сбогуваха , както и  карловци   с планинаря Георги Златев и Петър Манолов от Карловския спасителен отряд.Троянци се сбогуваха с планинаря Георги Златев

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button