24 май – „Музика и стих за Светите братя“

Традиционното шествие за този празник  няма да се проведе

24 май в Троян  – „Музика и стих за Светите братя“  – концерт посветен на Денят на Светите братя Кирил и Методий.

Той е организиран от Община Троян,  НЧ „Наука -1870 г.“ ,   Представителен общински младежки духов оркестър и мажоретки (ПOMДОМ)  в града и ще започне в 11:00 часа на централен площад „Възраждане“.

В него ще вземат участие възпитаници на детска музикална школа при НЧ „Наука —1870 г.“ – Троян и  НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НУ „Христо Ботев“.

От 12:00 часа ще се проведе срещата с популярния водещ Симеон Идакиев, водещ на незабравимото предаване „Атлас“ в салона на Община Троян. Той ще представи своята последна книга „От Олимп до Тибет“ пред гражданите и гостите на града.

Традиционното шествие за този празник  няма да се проведе заради противоепидемичните мерки заради COVID-19, съобщиха от общинска администрация Троян24 май - "Музика и стих за Светите братя"

Ще има училищни тържества, които ще започнат:

В НУ „СВ. св Кирил и Методий “ – от  9:00 ч. В НУ „Христо Ботев“  в ОУ „Васил Левски“ Орешак ще започнат от 9:30ч.

В единственото училище за планински водачи в България, СУ „Васил Левски“ село Черни Осъм, тържеството ще започне от 11:30 часа.

Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, а също и монголците – общо около 200 милиона души.

24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий е честван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата – за първи път през 1851 година в Пловдив. Това е празникът, който се чества от най-дълго време – цели 164 години.

 

Източник
Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button