Гледайте видеото на Мира „Героите ще се родят“

Гледайте официалното видео на троянската 14-годишна певица Мира Попова – „Героите ще се родят“, написана специално за нея.

Мира от Студия „Гласове“  Троян участва в “Темата на NOVA” на 3 март. Тогава чухме и видяхме разказ за авторите на българското знаме, останали непознати за историята.

Специално за тв филма на Цицелков бе написана песен – “Героите ще се родят” в изпълнение на 14-годишната Мира, която е солист във Вокална студия „Гласове“ при НЧ“Наука-1870″ в града с педагог Мариета Жекова. Текстът и музиката са дело на Дариана Куманова, която е доцент в конкурса „Сан Ремо“. Тя прозвуча за първи път в ефира на NOVA на 3 март. Автор на аранжимента на “Героите ще се родят” е Федерико Альоша Ариоли.

Мира Попова  и Куманова се срещат на музикален кастинг и тогава уникалните гласови данни на момичето от Троян правят впечатление на вокалния педагог.

Клипът е сниман в троянския Балкан и в него участват членове на регионален клон на НД“Традиция“ „34-ти троянски полк – ТроянАприлци

Самата Мира играе ролята на 14 годишната Стиляна Параскевова, която ушива Браилският трибагреник.

Гледайте видеото на Мира "Героите ще се родят"
Стиляна и знамето

Според историческите данни и мнозинството от нашите изследователи-историци изборът и редът на цветовете на националното ни знаме се свързва с известното знаме на Стиляна Параскевова или Браилският трибагреник. Идеята за създаването му принадлежи на българския патриот от Браила Иван Параскевов, а изработването и извезването му е извършено от неговата дъщеря Стиляна.

Гледайте видеото на Мира "Героите ще се родят"
Иван Параскевов и семейството й

Иван Параскевов заедно с дъщеря си лично поднася на 8 май 1877 г. в Плоещ на главнокомандващия Руската армия – великия княз Николай Николаевич, който обещава да го връчи на ІV опълченска дружина. В знак на уважение към Иван и Стиляна, князът предлага на Стиляна да продължи образованието си в руски девически пансион, но бащата отказва. Развято  е на 30.08. 1877г.

Гледайте видеото на Мира „Героите ще се родят“

 

Източник
Начало Личностите Възрожденци Иван и Стиляна Параскевови – създатели на първообраза на българското национално знаме Иван и Стиляна Параскевови – създатели на първообраза на българското национално знаме

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button