Колоездачната обиколка на България – на 30 юни

Колоездачната обиколка на България  ще стартира на 30 юни съобщават от БНР и ще включва шест етапа.

Тазгодишното 68-о издание ще започне в София с индивидуално бягане по часовник около храм-паметник „Александър Невски“ в 1-километров пролог.

Впоследствие колоната ще премине през Боровец, Пловдив, Беклемето, Троян, Шипка, Сливен, Бургас, Карнобат и ще финишира в Габрово на 5 юли.На 27 и 28 юни голяма част от участниците в Обиколката ще участват в традиционното състезание „По пътя на римляните за Купа „Долчини“ в района на Разлог, Банско и Белица, което ще бъде последна подготовка за колоездачите.

Историята на организираното колоездачно движение в България започва в края на по-миналия, XIX век, когато у нас се появяват първите клубове.През 1902 г. те се обединяват в съюз – Български колоездачен съюз /БКС/, и запърви негов председател е избран генерал Георги Вазов – герой от войните, брат на народния поет Иван Вазов. През 1909 г. БКС организира първата колоездачна Обиколка на Витоша, която влиза в световната история на този спорт като едно от най-старите и най-качествените състезания и неслучайно е спомената и в известната френска енциклопедия „Ла рус“.През 1924 г. започва летоброенето на славната колоездачна Обиколка на България – също сред най-старите и авторитетни такива надпревари в света. /Преди нашата са само „Тур дьо Франс“, „Джиро д’ Италия“ и Обиколката на Белгия, а пък „Вуелта“ /Обиколката на Испания/ се появява далеч по-късно/.

Програма на 68-та международна колоездачна Обиколка на България от 30 юни до 5 юли:

30 юни – пролог – София – индивидуално бягане по часовник

1 юли – 2 етап – София – Пловдив

2 юли – 3 етап – Пловдив Троян

3 юли – 4 етап – Троян – Сливен

4 юли – 5 етап – Сливен – Бургас

Колоездачната обиколка на България ще завърши на 5 юли – 6 етап – Карнобат – Габрово

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button