Музеят в Троян се включва в „Нощ в музея“

Музеят (Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства) в Троян се включва в инициативата „Нощ в музея“. На 15 май /събота/, от 16.00 до 22.00 часа, музейните обекти ще бъдат със свободен достъп, ще има и разнообразна програма за посетителите, съобщават от културната институция.

От 16.00 часа ще започнат забавления за малки и големи на грънчарското колело под чардака на конака с Надежда Христова, майстор грънчар и председател на Задругата на майсторите на художествени занаяти в Троян, област Ловеч.

Час по-късно е драматизацията на приказката „Мързеливата невяста“. Посетителите ги очаква и забавление с песните на „Приказки по ноти“ под съпровод на укулеле и китара. Спектакълът е подходящ за деца от 2 – 5 години.

Ще бъде открита и изложбата „С дъх на кожа“, която ще представи творчеството на художничката Антоанета Славкова и дарението, направено от семейството  през 2020 г. Началото е 18.00 часа.
Концерт ще изнесат Веселин Ангелов – китара, и Емил Ненковски – пиано, в галерия „Серякова къща“, от 19.00 часа. Ще звучи джаз, блус, българска попмузика, евъргрийни.

В музея са предвидени още рисуване на чинийки, отпечатване на римска монета за спомен, забавна разходка в музейната експозиция с екскурзовод.

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян (МНХЗПИ) е уникален за страната и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса.

Помещава се в първата следосвобожденска обществена сграда в Троян – отначало училище, а по-късно и община, построена през 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев.

В десет зали са представени експонати от най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, горянство, бъкличарство, бъднарство, дърворезба, ковачество, медникарство, тъкачество, абаджийство, мутафчийство и калпакчийство. Водещо място в експозицията има троянската битова керамика

Музеят и галерия „Серякова къща“ Ви очакват.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button