Нощ в Музея на занаятите в Троян – много емоция

Нощ в  Музея  –  инициативата посветена на Международният ден на музеите, 18.05, в  която се включи Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, област Ловеч .

На 15 май /събота/, от 16.00 до 22.00 часа, музейните обекти бяха  със свободен достъп. Имаше  разнообразна програма за посетителите.

От 16.00 часа ще започнаха забавления за малки и големи на грънчарското колело под чардака на конака с Мария Грънчарова, майстор грънчарНощ в Музея на занаятите в Троян - много емоция

Час  по-късно Миа Тодорова и Цвета Минкова  от „Приказки по ноти“  представиха драматизацията на приказката „Мързеливата невяста“.

Нощ в Музея на занаятите в Троян - много емоция
Миа Тодорова и Цвета Минкова

Най-малките посетители ги очакваше и забавление с песните на „Приказки по ноти“ под съпровод на укулеле и китара. Спектакълът бе гледан от  деца на 2 години и на възраст  над  5, които възприеха много емоционално драматизацията и песните изпълнени от двете чаровни дами.

В музея беше предвидено още рисуване на чинийки, отпечатване на римска монета за спомен, забавна разходка в музейната експозиция с екскурзовод.

Веднага след драматизацията бе открита изложбата „С дъх на кожа“, която представи творчеството на художничката Антоанета Славкова (Севлиево) и дарението, направено от семейството през 2020 г.  Нощ в Музея на занаятите в Троян - много емоция

Във 19:00 часа  започна концерт от джаз, блус, българска попмузика, евъргрийни и други парчета, които бяха изпълнени от Веселин Ангелов – китара, и Емил Ненковски – клавир, в арт- галерия „Серякова къща“Нощ в Музея на занаятите в Троян - много емоция

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян (МНХЗПИ) е уникален за страната и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса.

Нощ в  Музея е едно от най-голямата емоция за деца, възрастни и меломани.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button