Радостка Петкова е удостоена с приз „Неофит Рилски“

СУ "Васил Левски" Троян посреща празника с поредни успехи

Радостка Минкова Петкова е главен учител по български език и литература в Средно училище „Васил Левски“

СУ „Васил Левски“ Троян посреща празника с поредни успехи

Когато си мислиш, че всичко е възможно най-добро, се намира нещо, НЯКОЙ, който да направи нещата още по-хубави. Миналата, тежка, сложна, пандемична учебна година, този някой се оказа Радостка Петкова. Сериозната, отговорна, деликатна учителка по Български език и литература (БЕЛ) в училището.

Главният учител, който постигна поредния успех за СУ „Васил Левски“.

Петкова е учител не по професия, а по призвание. В условията на извънредна епидемиологична обстановка г-жа Петкова реализира високо качество на образователния процес и постига отлични резултати не само на областно, но и на национално ниво.
Чрез целенасочена работа тя ефективно мотивира своите ученици, които доказват усвоените компетентности, реализирайки на практика всички придобити знания.
На ДЗИ през 2020 година се явяват 69 зрелостници и получават 27 отлични оценки, като двама от тях постигат резултат Отличен (6,00).
Възпитаникът на езиковата паралелка Спас Христов е удостоен с Национална диплома.
Не са малко и наградите на талантливите ученици от различни конкурси в областта на словото.
Радостка  Петкова активно организира различни квалификационни дейности не само в изпълнение на заеманата длъжност на главен учител, а най-вече заради възможността всички колеги от СУ „Васил Левски“ да поддържат високо ниво, отговарящо на съвременните образователни изисквания.
Като учител по български език и литература, като морален и социално ангажиран човек г-жа Петкова работи приоритетно за запазване на националното съзнание, формирайки изконни духовни ценности. Така тя възпитава поколения в любов към род и родина, въпреки видимите и неизбежните глобални трансформации.
Не на последно място са и безупречните ѝ непрекъснати взаимодействия с родителите, които са съществена част и равностойни партньори в процеса на развитие на подрастващите.
Безспорните ѝ лични и професионални качества я превръщат в един от най-достойните учители както в колектива, така и сред троянската общественост.

„Учителската професия за мен е реализираната детска мечта. Винаги съм копнеела да общувам с младите хора, да ги водя по пътя на познанието, да възпитавам у тях чувство на национална гордост. За мен е от особена важност като учител по български език и литература да изграждам с труд и постоянство умението да са Човеци, Добротворци и Родолюбци. За 22 години професионален път мисля, че много са примерите сред младото поколение, разбирайки това по житейските и професионалните успехи, по сърцатите искрени  поздрави и по искрицата патриотизъм, която грее в очите им независимо къде по света се намират. „, ни разказа г-жа Петкова

Сбъднала е  мечтата си да бъде учител през 1998г. , завършвайки ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност Български език и история, а през следващата вече стоижсрещу пламенните погледи на моите петокласници от ОУ „Капитан Андреев“ – село Капитан Андреево, община Свиленград.

През 2000г. се изправя пред големите момичета и момчета от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Марангозов“ – град Априлци и така 8 години.

От  2008 година започва да работи като учител по български език и литература в СУ „Васил Левски“ – град Троян, където и до момента  възпитава младото поколение в грамотност и национална гордост. Една година по-късно приключва обучението си по специалност Психология и съвместявах преподаването на родна реч и философска мисъл.

„Тръпката обаче си остава в областта на първата ми любов – българския език. Изключително съм щастлива, че през годините имах достойни момичета и момчета, пред които заставах с истинско задоволство. Някои от тях, показващи особен афинитет към творческата дейност, печелиха призови места в национални конкурси:
– Първо място във Втора пролетна национална конференция на тема: „Общуването в професията на учителя“ за есето на Симона Цочева – „Моят учител мечта“ ;
– Първо място в Четиринадесетия национален конкурс „Златна есен – плодовете на есента – Севлиево“ за есето на Петя Иванова;
– Второ място в Национален конкурс „Мила родино“ за есето на Таня Хитрова;
– Второ място в Национален литературен конкурс „Среща с българското минало“ за есето на Спас Христов.“, обяснява наградената учителка
Други сред учениците бяха напористи и всеотдайни само в часовете, но пак оставяха трайна следа в съзнанието ми.

Най- голямо щастие в професионален план тя изпитва през изминалата 2020 година. „След 8-годишно обучение моите ученици достойно завършиха средното си образование, подреждайки се по успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература до първите в областта. Силната мотивация и многогодишната тренираност допринесоха 69 зрелостници да постигнат успех, въпреки че първи попаднаха в обучение в електронна среда, а матурата беше на прага. От всички оценки 27 са отличните, като има две пълни шестици. Средният успех по предмета е Много добър 5,10, което е далеч над средния за страната – Добър 3,88. Успехът нареди СУ „Васил Левски“ на второ място в Област Ловеч, а в класация за стоте най-големи постижения в страната за първи път достигна достойното 53 място.
Най- голямото постижение безспорно се явява присъдената национална диплома № 15 на основание Заповед РД09 – 1626 / 23.07.2020г. на Спас Гълъбинов Христов. Със Спас работя от пети до дванадесети клас и знам, че заслужено единствен в област Ловеч за 2020 година получава това признание. Спас Христов завършва средното си образование с успех Отличен 6,00.“ с благ тон ни сподели Петкова.

Има много професионални квалификации, но най-голямата награда са й учениците.

От началото на учебната 2019 / 2020 година е главен учител в СУ  „Васил Левски“ – град Троян.

За финал на разговора ни тя  каза:
Уверено и непоколебимо бих желала да споделя, че нямаше да реализирам тези успехи, ако до мен не стояха през годините ръководствата на училищата начело с директорите в лицето на Пепа Колева ( ПГ по туризъм – Априлци), Розалина Русенова и Ангел Балев ( Средно училище „Васил Левски“ – град Троян). Благодаря им сърдечно за подкрепата! Никога няма да я забравя!
На челно място поставям и моите ученици! Те са моят стимул! Те са моята причина дори в моменти на житейска болка да ставам и да продължавам напред! Затова винаги им пожелавах и ще го правя занапред: „По ботевски се борете за мечтите си, по вазовски защитавайте отечеството си, по дебеляновски се връщайте към корените си, по яворовски ангелски обичайте, по славейковски съзерцавайте красивите неща, по багрянински дерзайте, по вапцаровски не губете вярата си, по йовковски мъдрувайте, по талевски бъдете честни и достойни! Имате целия свят пред себе си, целия живот в ръцете си, цялата моя обич и признателност в сърцата си!“. Тези послания ще се опитвам да отправям и към настоящите си петокласници, за да ги водя със същото желание като отпреди 22 години към храма на знанието! Знание за родното слово, за примерите на смелост и българщина! За да се гордеят, че са потомци на Паисий, Ботев, Вазов, Славейков.“ 

Радостка Петкова е учител, който достойно и отговорно носи наградата с името на „патриарха на българските учители и книжовници“ – Неофит Рилски.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button