Фолклорен ансамбъл „Родопа“ гостува в Троян

Фолклорен ансамбъл „Родопа“, с един спектакъл за любовта, вярата и непокорния дух на Родопа планина, гостува в Троян на 26 май от 19,00 часа в НЧ „Наука – 1870”!

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ гостува в Троян - 2
Част от Спектакъла

Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава емблематична за планината на Орфей легенда за похитената от турски ага млада девойка, която скача от скала край Смолян, за да запази вярата и любовта си. Драматична любовна история на Елица и Горан е илюстрирана с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла.
Спектакълът донесе на ансамбъл „Родопа“ отличията „Ансамбъл на годината“ и „Ансамблова постановка на годината“ от Годишните фолклорни награди, а Сийка Василева, чиято е хореографията, стана Хореограф на годината.

Режисьор и сценарист на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ансамбъл „Родопа“, а композитор е Николай Балабанов.

Фолклорен ансамбъл „Родопа” Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина.Фолклорен ансамбъл „Родопа“ гостува в Троян - 1

Неоспорим е приносът на ФА „Родопа” за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей. Традиция и приемственост, традиция и съвременност са умело съчетани и преплетени в порой от багри, звуци и ритъм.
Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България.

За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия.
Гордост за ФА „Родопа” е „космическия глас” Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла.

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ гостува в Троян  с  музикално-танцовият спектакъл „Невястата“  и билети може да закупите в стая 301 на читалището.
Цена на билета: 8, 10 и 12 лв.
Телефон за информация: 0879 57 10 83

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button