Среща със Симеон Идакиев – човек на пътя и духа

Среща със Симеон Идакиев, водещ на незабравимото предаване „Атлас“  ще се проведе на  най-духовния български празник – 24 май, и във време, в което трудно можем да осъществим мечтите си за пътешествия до близки или далечни дестинации.

Симеон Идакиев е роден на 27 ноември 1941 г. в Радомир. Преди да се ориентира към телевизията работи в силнотоков завод и в строителството. Завършил е висше образование във Великотърновския университет „Кирил и Методий“, специалност българска филология. От 1974 година работи в редакция „Съвременник“ на БНТ.

От 1985 година е продуцент и водещ на популярното географско предаване „Атлас“ на Българската национална телевизия и автор на над 400 филма обединени от заглавията: „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Един мъж, една камера“ и „Непознатата България“. Посетил е над 120 държави на всички континенти.

Автор е на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги: „С яхта около Европа“, „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Азиатски маршрути“, „Мечта по Южния кръст“, „Виа Вита (Сто дни в Латинска Америка)“, „От Коста Рика до Златоград“, „Светът и всичко в него (Америка)“, „Светът и всичко в него (Азия)“, „Черна гора“ „Хърватска“.

Автор и водещ на едночасово предаване по Българското национално радио, програма „Христо Ботев“ и едночасово предаване по Телевизия „Евроком“.

Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество. През 2014 година е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания.

Личният му архив се съхранява във фонд 1193 в Държавен архив – Перник. Той се състои от 45 архивни единици от периода 1970 – 1998 г.

Среща със Симеон Идакиев на 24 май, от 12.00 часа в салона на Община Троян, той ще представи своята последна книга „От Олимп до Тибет“ пред гражданите и гостите на града.

Входът е свободен!

Източник
УикипедияОбщина Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button