Teva премества производство на крем в Троян

Teva Pharmaceutical премества производството на крем Sudocrem от Дъблин в България, Троян от януари 2023 г. Преди пет години израелската фирма придоби фармацевтичните заводи в Троян и Дупница като част от сделката за Actavis, ще премести

Компанията е съобщила на служителите в дъблинското предградие Балдойл, че планира до края на 2022 г. да затвори предприятието, което ще доведе до съкращаването на 110 работници там. Информацията беше потвърдена от българската „Тева фарма“, откъдето уточниха, че производството ще бъде поето от завода в Троян, което ще създаде 50 – 70 нови работни места.

Съкращаване на разходите
В съобщение на компанията, цитирано от ирландските медии, се посочва, че решението за закриването на предприятието е част от по-мащабна програма на Teva за оптимизиране на глобалната производствена мрежа. Старшият директор по корпоративните въпроси в Teva – Обединено кралство и Ирландия, Пол Уилямс е коментирал пред RTE, че конкуренцията на пазара е „убийствена“ и компанията трябва да съкрати разходите.

90 години история
Новината за прекратяването на производството на знаковия ирландски бранд беше широко отразена в местните медии. Sudocrem е създаден от дъблинския аптекар Томас Смит през 1931 г. и тъй като бързо набира популярност, производството му е преместено в отделна фабрика през 1940 г. Кремът се използва за лечение и профилактика на подсичане при бебета, екземи, обриви и други кожни проблеми. Първоначалното му име е „Кремът на Смит“, което по-късно е променено на Soothing Cream (успокояващ крем), което пък ирландците променят на Sudocrem.

Днес кремът се продава в повече от 40 държави. Продуктът наскоро влезе в новините, след като Мадона публикува своя снимка в Twitter, на която отзад се виждаше бурканче Sudocrem.

Teva Pharmaceutical  ще премести  производството на продукта Sudocrem в завода на „Тева“ в Троян (област Ловеч) от януари 2023 г.

Източник
Капитал

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button