Висока оценкa на готвачите в механите в Орешак

Видео и галерия от събитието

Висока оценкa на професионалните готвачи от механите в с. Орешак даде авторитетно жури с председател шеф Събин Ранков и членове  – Златомира Вълчева и Надежда Терзийска ( двете работят в Детска кухня Троян).

Журито оцени високо кухнята на механите „Кайзер”, „Мерак” и „Горски кът” в с. Орешак и подготовката на учениците от професионалната паралелка по „Хотелиерство и ресторантьорство” при СУ ”Васил Левски”-Троян на проведеното Кулинарно събитие „Да усетиш вкуса на Балкана” по време на изложението на местните производители на храни в НИХЗИ-Орешак.

Критериите за оценка за ястията бяха за външен вид, вкус, аромат, сложност, атрактивност и не на последно място традиционно ли е ястието.

Конкурсите бяха два –  единият  за професионалисти, другият  за любители, за да представят местната кухня, вкуса на троянеца.

Достойни конкуренти на професионалистите бяха любителите готвачи от НЧ”Изгрев 1926”- Донка Банковска, Йона Пеневска, Рена Хаджийска от с. Бели Осъм и Ангелина Георгиева от с. Гумощник, които представиха традиционните храни: сватбарско жито, лучник, вита баница, спрудник, бял мъж със сирене.

Заслужено  за предястие спечелиха Механа „Механа Мерак“, следвани от механите  „Горски кът“ и „Кайзер“.

Механа „Мерак“ отново бе победител при основните ястия, втори останаха готвачите от механа „Горски кът“. Третото място бе за  учениците от професионалната паралелка по „Хотелиерство и ресторантьорство” при СУ ”Васил Левски”-Троян.

В категория – десерти – готвачът на  Механа „Мерак“ потвърди своите кулинарни умения и се изкачи на най-високото стъпало на стълбата. Асистенти  му бяха възпитаниците на Милена Мартинова  СУ ”Васил Левски”-Троян и механа „Горски кът“.

Висока оценкa  бе дадена  и за любителите. Първо място се наредиха  готвачите на „Тихова лъка“, втори са НЧ ”Изгрев 1926” и Ангелина Георгиева от с. Гумощник.

За доброто настроение се погрижиха солистите на Представителен ансамбъл на въоръжените сили Емилия Валенти и Веселин Вачев.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button