Денят на Ботев и на загиналите за свободата в Троян

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

2 юни е…
„ДЕН НА БОТЕВ и на загиналите за свободата на България
Воят на сирените доведе тишината, сведохме глави в мълчалив поклон, поднесохме цветя – за признателност и вечна слава на героите…“Денят на Ботев на загиналите за свободата в Троян

Пред паметника на Димитриката граждани и гости на Троян се събраха за да се поклонят пред паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Сред гостите беше и новият областен управител Светослав Славчев.

Цветя и венци на признателност бяха поднесени от Областна управа Ловеч, Община Троян, културни институции, училища и политически партии.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта се почита от Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

През 1876 г. 205 млади мъже слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя.

Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button