Мария Георгиева спечели трето място в конкурс

Мария дари своята рисунка за къщата музей в село Задунаевка,

Мария Георгиева – ученичка в 11 клас на Националното училище по приложни изкуства „Проф. В. Колев” (НУПИ) Троян – завоюва трето място в престижната художествена надпревара, в която се състезаваха стотици творби. Заглавието на наградената творба е „Христо Ботев – будителят на светлината”.

Мария дари своята рисунка за къщата музей в село Задунаевка, Украйна, където някога е живял и работил като учител нашият гениален възрожденски писател и национален герой.

По случай втори юни в град Калофер бяха обявени наградите на Националния конкурс за рисунка „Христо Ботев – героят, който даде всичко за родината си”.

Този конкурс е посветен на 145-та годишнина от гибелта на поета революционер и е част от културната програма „Ботеви дни – 2021”. В творческото съревнование право на участие имаха всички, които изявяват желание – ученици, студенти, професионални художници, любители. Целта на конкурса е към делото на бореца и гениален поет Ботев да бъдат приобщени повече млади хора, които да почувстват дълбоко хуманното му творчество и да укрепят българщината си.

Конкурсът беше разделен в три възрастови групи – I група са деца и ученици до XII клас; II група са студентите и професионални художници и III група е за любителите. Мария участва в трета група за любители. Преди нея се наредиха на I място – Христина Георгиева Юрукова
и  II място – Маргарита Атанасова Михалева

С ритуал по изнасяне на знамето на Ботевата чета от Национален музей „Христо Ботев“ беше почетен Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни в родния град на поета и революционер – Калофер.
Мария Георгиева  бе наградена от  лично от вицепремиера г-жа Илияна Йотова пред внушителния по своите размери паметник на Ботев в Мемориалния комплекс в центъра на града.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button