Край на преосвидетелстването за ТЕЛК

Край на преосвидетелстването за ТЕЛК ще сложи Министерство на здравеопазването, на стотици необратимо болни пациенти. Служебният министър Стойчо Кацаров е разпоредил да бъдат изготвени промени в Наредбата за медицинска експертиза, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на седмицата, според  „Право и Здраве“, цитирайки Кацаров.

След години бездействие ведомството променя наредбата за медицинска експертиза в частта валидност на оценката.

От думите на Кацаров става ясно, че наредбата ще бъде променена именно в частта валидност на оценката при трайно болни пациенти, които няма как да се подобрят. Това от години е искане на хората с увреждания, а за промени след получавани десетки сигнали настоя този месец и обмудсмана Диана Ковачева. Обмудсманът сложи ново начало на битката, след като в текст от личен опит авторът на „Сега“ Ясен Бориславов описа безумието на системата и призова служебния министър да спре това издевателство над хората.

Според действащите в момента разпоредби хората с необратими заболявания, които няма как да се подобрят, са принудени да се явяват на всеки три години на преосвидетелстване за ТЕЛК, защото това е максималният срок за валидност на оценките. За целта им се искат ненужни изследвания, губи се време и финансови средства, затормозяват се и гражданите, и администрацията, изтъкна в своя позиция омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева призова здравния министър да въведе пожизнен срок на трайно намалената работоспособност за всички случаи, при които водещото увреждане е необратимо. Според омбудсмана е редно и всички необходими документи за ТЕЛК да могат да се подават по електронен път. В момента гражданите, които подлежат на освидетелестване и преосвидетелстване, минават през въртележка с разнасяне на книжа на няколко места.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button