„Приятел на архивите 2020 г.“ за Христо Костов

„Приятел на архивите 2020 г.“, който Държавна агенция „Архиви“ присъжда в национален мащаб  е за Христо Костов от Троян. Това се случи по време на връчването на ежегодните награди за дарител, читател и приятел на архивите от  Държавен архив – Ловеч.

Награждаването в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ бе по повод днешния международен празник на архивите. Той е под мотото „70 години български държавни архиви – памет, свързаност, възможности“, с което през 2021 г. българските държавни архиви отбелязват 70-годишнината от създаването си и началото на централизираното архивно дело у нас, съобщава за БТА Павлина Петрова, началник отдел на Държавен архив – Ловеч

Призът „Приятел на архивите 2020 г.“, който Държавна агенция „Архиви“  се присъжда в национален мащаб на Христо Костов от Троян. Той е студент втори курс във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „История“.
От няколко години се е отдал на събирателска дейност и през 2018 г. е създал етнографска сбирка с над 400 експоната, които отразяват бита на хората от миналото в Троянския край. Освен това Христо Костов е редовен читател на архива и най-младият дарител и фондообразувател в системата на държавните архиви. Той е отличен с грамота и плакет на Държавна агенция „Архиви“.
Тази година наградата за „Дарител“ се присъжда на музиканта и диригент на ловешкия духов оркестър Михаил Радев. През 2020 г. той е предал в архива документи, принадлежали на военния капелмайстор, диригент и композитор Камен Луков. Дарението включва 110 партитури и нотни щимове на произведения от репертоара на 34-ти пехотен Троянски полк, някои от които са композирани лично от капелмайстора и заедно с него преминават през бойните полета. Същата година документите са обработени като второ постъпление към личния фонд на Камен Луков и са част от Националния архивен фонд.
За трета поредна година наградата за „Читател“ получава Христо Борисов. През 2020 г. са регистрирани 22 негови посещения в архива и 32 използвани архивни единици с изследователска цел. Плод на неговите проучвания е излязлата от печат четвърта по ред документална хроника по материали, съхранявани в Държавен архив – Ловеч, посветена на индустриализацията на Троян. Христо Борисов е и дарител на архива.

По повод днешния празник в художествената галерия е подредена и документалната изложба „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910-1998)“. Експозицията проследява изпълнения с приключения път на първата българка-пътешественица, малко позната на широката общественост.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button