Среща на иновативни училища от Троян и Русе

Среща на иновативни училища-от СУ „Васил Левски“ – Троян и  ОУ „Любен Каравелов“ – Русе

Пламена Колева, Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян

Какво видяхме в ОУ „Любен Каравелов“ – Русе 

В продължение на три дена ние, ученици и учители от СУ „Васил Левски“ – Троян, гостувахме в ОУ „Любен Каравелов“ – Русе. Русенското училище е наш партньор при реализирането на иновации в образованието, а срещата беше проведена в рамките на Национална програма „Иновации в действие“

ОУ „Любен Каравелов“ въвежда иновацията „Използване на облачни технологии“, а ние – „Природа и технологии“. 

Домакините показаха няколко открити урока.

Първият открит урок беше по Човекът и природата в прогимназиален етап. Урокът бе проведен в 6 клас, а поради пандемичната обстановка, в която се намираме, част от учениците работеха в друга стая, но също участваха в заниманията. 

Учениците показаха знанията си по биология чрез технологиите. В това училище се използват много сайтове и програми, чрез които обучението става по-забавно и интересно за учениците. 

Следващият урок беше по Математика, Английски и Информационни технологии във 2 клас. Учениците демонстрираха много добри умения с използването на компютърната програма Word. Малките второкласници ни показаха колко са добри по английски и математика.

Училище ОУ „Любен Каравелов“ – Русе участват и в програмата „Red paper plane”, чрез която децата проучват някаква професия и за една седмица те се преструват, че работят тази професия. Правят проучвания и се забавляват. Всеки месец имат мисия и трябва да я изпълнят само с подръчни материали.

Александра Бакърджиева, Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян

Какво можете да видите в Русе

През втория ден от престоя ни в град Русе домакините ни заведоха в къща музей „Баба Тонка“. Къщата е посветена на Българското възраждане и живота на Тонка Обретенова, майката на Ботевия четник Никола Обретенов. 

Първата експозиция в къщата е открита на 2 юни 1958 г., а съвременния си облик придобива на 3 март 1915 г. На двата етажа в стаите на музея са разположени автентични предмети от живота на семейството и техни близки. Последователно ни се разкриват подробности от живота на рода. Така например научихме, че Захари Стоянов, злополучно свързан с нашия край, е бил съпруг на дъщерята на Баба Тонка Анастасия Обретенова. В подземието на музея може да се види, чуе и усети обстановката на така наречения зандан, където са държани в плен участници в Революционното движение. 

Предметите, които най-много ме впечатлиха са: черепът на Стефан Караджа, спасен и запазен от семейството; макетът на кораба „Радецки“; копието на знамето, извезано от Петрана Обретенова, станало символ на Червеноводската и Ботевата чета; лични вещи и оръжия на Георги Раковски и други национални герои, станали символи на това време.

Среща на иновативни училища завърши  с открит урок в Регионалния исторически музей в град Русе. Ученици от седми клас представиха чрез презентации живота на Христо Ботев, Васил Левски и патрона на училището Любен Каравелов. Имахме и възможност да разгледаме експонатите в музея, групирани в девет експозиции, разкриващи древния живот в региона, скални манастири и други.

Пламена Колева, Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян

Автор:
Пламена Колева, Клуб „Медии“, СУ „Васил Левски“ – Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button