Търновската царица – дълбоко човешка драма

Търновската царица – дълбоко човешка драма вечна именно с обикновеността си бе представена на 14.06.2021 г.  от Театър за драма, музика и танц, Театрално-музикален център, Филхармония „Проф. Димитър Ненов” – Разград . А именно „ТЪРНОВСКАТА ЦАРИЦА” по Емилиян Станев с участието на Елена Петрова.

Страхотните актьори от Разград въведоха зрителите в магията на творчеството на  Емилиян Станев.
Троянци имаха късмет, че на на крака, майсторите на сцената от  Театрално-музикален театър – Разград.

Действието  се развива в началото на XX век в град Велико Търново. От Париж, след осемгодишно пребиваване там и харчене на огромни суми пари, се завръща младият доктор Старирадев, завършил медицина. Баща му е починал, а майка му иска да го ожени за подходяща, богата, от заможен род жена. Запознават го с Елеонора – богата, но болна от туберкулоза млада жена, която изисква неговите непрестанни лекарски грижи. В дома на доктор Старирадев работи като прислужница младата Марина. Всички я наричат „търновската царица“, защото е природноинтелигентна, горда, и красива. Старирадев започва връзка с нея. Съпругът на Марина, пощаджията, започва да ревнува и една вечер прострелва доктора. Той обаче се възстановява в санаториум и започва да помага на обозите с ранени или болни от холера войници, които идват от фронта по време на Балканската война. Един ден с влака с ранени пристига и Марина, която е станала медицинска сестра.

Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев. Прекрасните костюми са изработени от  Жанет Иванова. Сценографията е на Теодор Даскалов
Елена Петрова, Мариела Топалова, Марияна Бранкованова, Таня Карбова, Цветана Благоева, Веселин Борисов, Даниел Найденов, Евгени Стефанов, Николай Сяров бяха артистите, които оставиха без дъх троянци в салона на Читалище „Наука- 1870“ Троян.

Публиката дълго време аплодираше актьорите. Цветя бяха поднесени от кмета на Община Троян Донка Михайлова,  народния представител от 44-то Народно събрание д-р Валентина Александрова и от читалищното настоятелство на читалището.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button