Троян ще е домакин на етап от МКО на България

Троян отново ще бъде домакин на етап от Международната колоездачна обиколка на България, едновременно с честване на 125 годишен юбилей на Колоездачен клуб „Хемус – 1896 г.“ в града.
68-ото издание на Колоездачната обиколка на България ще стартира на 30 юни от 18:00 часа с пролог пред храм-паметник „Св. Александър Невски“, след което колоездачите ще минат през седем български града и ще преминат над 800 километра в рамките на пет етапа.

На 2 юли Троян домакинства на финала на втория етап Пловдив -Троян, който се очаква да бъде около 17.15 часа. пред сградата на Община Троян. Макар и кратък (113 км), този етап до голяма степен ще определи кои ще бъдат главните претенденти за крайната победа. „Беклемето“ се счита за една от трудните височини в България, заради своята дължина от 22 км и голям наклон, като не бива да се подценява и спускането към Троян, особено при лоши атмосферни условия.
Стартът на третия етап Троян-Сливен ще бъде в 12.00 часа на 3 юли от пл. „Възраждане“.

Преди това Колоездачен клуб „Хемус-1896“ – Троян и Община Троян са подготвили редица прояви, посветени на 125-годишнината на колоезденето в нашия град. Програмата предвижда:

– Състезания по колоездене за деца от 6 до 14 години. Начало – 15:00 ч. на площад „Възраждане“. Записване – на място преди старта. За всички участници са осигурени грамоти по случай 125 години колоездене в Троян.

– Церемония по награждаване на бивши деятели и състезатели на КК „Хемус-1896“ за приноса им в развитието на колоезденето в Троян.

– Награждаване на състезатели от детско-юношеската школа на КК „Хемус-1896“, постигнали добри резултати през 2020 и 2021 година.

– От 15:00 ч. на площад „Възраждане“ граждани и гости на Троян могат да тестват електрически и други велосипеди на световноизвестната американска марка „Трек“.

Жителите на града винаги са посрещали обиколката с интерес, гостоприемство и подкрепа. С годините тя се превърна в едно от знаковите събития за нашия град, което доставя радост на троянци.
Основна роля при подготовката на събитието на местно ниво имат общинска администрация и президентът на колоездачен клуб „Хемус – 1896 г.“ г-н Тодор Колев. За спокойствието и сигурността на колоездачи и зрители ще се погрижат над 150 служители на реда.
През тази година троянци честват и сериозен юбилей – навършват се 125 години от началото на организираното колоездене в града. Припомняме, че в Троян не само е създаден един от първите колоездачни клубове в страната, но той е и единственият български град, дал петима шампиони в обиколката: Лальо Цочев, Борис Бочев, Бойко Ангелов, Павел Шуманов и Димитър Господинов.
Програмата, посветена на знаковата годишнина, включва състезание по колоездене за деца от 6 до 14 години, възможност за тестване на електрически и други велосипеди на световноизвестна американска марка, награждаване на заслужили деятели в колоездачния спорт и на млади надежди от клуба, постигнали отлични резултати през 2020 и 2021 г.
Ръководството на община Троян поздравява троянския колоездачен клуб с неговия юбилей ще продължи да подкрепя и занапред усилията на треньорите да възпитават младите хора в дух на отговорност, борбеност и воля за победа.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button