Доказателството, че мечтите се сбъдват

Доказателството, че мечтите се сбъдват, това написа Сара Минкова   от Троян в социалната мрежа Фейсбук.

Поводът е, че  19-годишният троянец Христо Минков вчера тръгна по най-предизвикателния пешеходен маршрут у нас – от Ком до Емине. Вървейки сам в Стара планина, той ще измине разстоянието между двете точки в крайния запад и крайния изток на България по планината, която я разделя на две. Баща му Павлин Минков ще му бъде съпорт, като на всеки 50 км  Павлин ще го посреща, за да оказва логистична подкрепа.

След броени минути тръгвам по Ком-Емине. GPS проследяване: https://gps.tracksport.eu/map/khristo-minkov-kom-emine-2021
Дълго чакания момент настъпи. Опитът е без пейсъри с малък съпорт от един човек(баща ми). Благодаря на XCoSports Bulgaria ,Tracksport.eu , yasen dudin&zdravko ivanov и на моето семейство.“ – това написа Христо вчера преди да потегли.

Пътят от връх Ком до нос Емине има различни трасета, избор от множество пътеки и разклонения, възможности за посещаване на интересни обекти, изкачване или подсичане на върхове. Поради това дължината на прехода може да варира между 599 и над 700 километра.
Времето, за което се изминава това разстояние, силно зависи от избора на начин на придвижване, метеорологичните условия, големината и подготовката на групата и други предвидими и непредвидими фактори.

Средностатистическите туристи изминават пътя за около 20 дни. Добре подготвените планинари се справят за 15-16 дни, а спортистите – за 10 и по-малко дни.

Лятната маркировка се състои от стандартизирани лентови маркировъчни знаци (червена линия, оградена от двете си страни с две бели линии), нанесени с боя върху неподвижни предмети по маршрута (дървета, камъни, сгради и др.) и табели с указателни за посоката стрелки и надписи. През лятото, в лошо време и при опасност от изгубване, на някои места е целесъобразно да се използва и зимната маркировка.

Преминаването на маршрута „Ком-Емине“ се различава съществено от походите из Рила, Пирин или Родопите и е свързано с изпитание, както на физическата, така и за психическата издръжливост. Именно поради това и удовлетворението след осъществяването му е значително по-голямо

Скоростното преминаване на маршрута от връх Ком до нос Емине представлява интерес и вълнува спортистите още от 70-те години на миналия век. Опитите за преминаване през годините не са много поради простата причина, че бягането на дълги разстояния и планинското колоездене никога не са били приоритет в развитието на спорта, а по-скоро занимание за ентусиасти и частни клубове.

Любопитен факт е, че въпреки технологичния бум в производството на спортна екипировка и храни за спортисти, постиженията на съвременните атлети не са се подобрили особено през последните 30 години. Друг любопитен факт е, че рекордните времена, които се поставят от бегачи и от велосипедисти, са много близки. Това трябва да подскаже колко тежък е преходът с разнообразието от терени, огромни денивелации и липса на инфраструктура.

До момента рекордите за най-бързо пешеходно преминаване на Ком-Емине са:
– 4 дни, 8 часа и 27 мин. (Божидар Антонов, 2018);
– 5 дни, 16 часа и 43 мин. (Мария Николова, 2020);
– 9 дни, 4 часа и 51 минути (Божидар Антонов, 2019 – зимно преминаване);
– 5 дни, 16 часа и 43 мин. (Мария Николова, Константин Атанасов, 2020 – преминаване на двойка);

Кой е Христо Минков от Троян, в момента е студент във ВТУ.
„Искам да ви представя брат си, който през 2019-та година участва в небезизвестната обиколка на Витоша 100 км с бягане. Времето, за което финишира на 134-то място беше 14 часа“, пише Сара.
„Спомням си тогава колко много даде от себе си и въпреки факта, че изобщо финишира и  беше доста разочарован.
2 години по-късно, много състезания, труд и желание вчера на поредното издание на Витоша 100км от общо 530 стартирали състезатели (353 финиширали) в калното и дъждовно трасе, финишира на 3-то място с време 9 часа и 11 минути.
За мен това е пример за воля и повод всеки от нас да се замисли върху нещата, за които мечтаем и които искаме.
Гордея се с теб, брат ми и ти желая да влагаш същата формула за успех във всичките си бъдещи начинания.“

Успех на Христо!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button