Намаляване на безработицата в област Ловеч

Намаляване равнището на регистрирана безработица в област Ловеч, съобщават от БНР.

Продължава да се понижава и през юни е достигнала 7,8%. Отчита се намаление от 0.7 пр. пункта спрямо предходния месец, както и спад на годишна база с 4.5 процентни пункта.

В края на юни регистрираните безработни в областта са били 4 365, което е с 403 души по-малко от май. На годишна база се наблюдава намаление с 2 512 безработни.

Най-ниска е била безработицата през юни в община Троян– 4.2% и Община Ловеч – 4.3%. Най-висока е отчетена в общините Угърчин – 21.9% и Ябланица – 22.4%.

На работа през юни са постъпили 666 души, с 203 повече спрямо май, но с 204 по-малко спрямо същия месец на предходната година.

Малко над 70% от започналите работа през юни са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 47.2%, търговията – 20.8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7.8%, строителство – 7.0%.

Почти 200 безработни от рисковите групи са назначени на субсидирани работни места през месеца по програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button