Николай Нанков: И в опозиция ще полагам максимални усилия за хората в област Ловеч

Николай Нанков отговори на въпросите, които  задаваме към всички народни  представители от област Ловеч.

Ето и отговорите на г-н Нанков.

Николай Нанков е Областен управител на Ловеч (2009-2011), зам.-министър на МРРБ с ресор „Регионално развитие“ (2011-2013). Народен представител в 42-ото и 43-ото НС от 11 МИР – Ловеч (2013-2014). Зам.-министър на МРРБ (2014-2017). Избран за народен представител в 44-ото НС от 11 МИР – Ловеч. Заема поста министър на МРРБ от 4 май 2017 г. до 20 септември 2018 г., след което отново е народен представител в 44-ото НС. От 10 октомври 2018 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. На изборите на 4 април т.г. е избран за народен представител в 45-то НС, а на изборите на 11 юли бе избран за народен представител от област Ловеч и в 46-то НС. Областен лидер на ПП ГЕРБ в област Ловеч от август 2010 г. до днес. Роден на 19 декември 1983 г. в Априлци. Семеен.

– Честито и успех, г-н Нанков. Започваме с традиционния въпрос – как се чувствате като избран народен представител?
– Първо искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха и на тези избори. ГЕРБ-СДС отново сме с най-много гласове в област Ловеч. Но при разпределянето на вота от чужбина ни беше отнет вторият мандат. Въпреки че имаме с 960 гласа повече от останалите на второ място ИТН. Благодаря на всички – и на съмишлениците ни за подкрепата, и на опонентите ни за критиките, които успяхме да оборим и избирателите ни чуха. Нещо повече – показаха, че виждат стореното от нас във всяка община и ни гласуват отново доверие. Благодарен съм и на структурите по места. Които устояха на натиска и не се уплашиха.
Вие сте ерудиран политик и сте наясно с въпросите, свързани с политиката. Как виждате оттук нататък събитията на политическата сцена и Вашето място?
– Нашето място е ясно – ние сме опозиция. Развоят на събитията зависи от партията на Слави Трифонов, която с най-много мандати в НС получава правото да състави правителство. Те носят отговорността оттук насетне. Какво ще предложат, как и къде ще го направят, дали и какви разговори ще водят с другите политически сили, какви лица ще изведат напред – всичко това е отговорност на ИТН. В първия пленарен ден при избора на председател на парламента стана ясна и новата формула на властта – формациите на Слави Трифонов, Христо Иванов, Мая Манолова и ДПС. Ние ще бъдем силна и обективна опозиция. Резултатите от изборите показаха, че няма отчетливо изразен победител – разликата ни с ИТН е под един процент. Ние сме наясно, че след толкова години в управлението няма как да не натрупаме негативи, да не допуснем грешки. Но резултатите показаха, че хората не са открили алтернатива на ГЕРБ – и тези, които гласуваха, и онези, които не отидоха до избирателните секции.
– Ще трябва да защищавате интересите на гражданите от областта. Имате ли план за следващите си действия?
– Винаги съм защитавал интересите на област Ловеч и ще продължа да го правя. При друг резултат и участие в управлението – да, имахме план, знаех във всяка община с какво и откъде да започнем, с какво централната власт може да помогне на местната. Но и в опозиция ще продължа да настоявам за завършването на АМ „Хемус” през 2024 г. – има как това да стане при стриктно спазване на закона, с пълна мобилизация на МРРБ и АПИ, каквато към този момент не виждаме. Ще настояваме да продължи растежът на доходите, на пенсиите, да се усети истинската грижа за хората – към този момент те получават от служебното правителство само зле режисирано зрелище. Аз съм в непрекъснат контакт с избирателите ни и усещам тревога от разделението, което опонентите ни нагнетяват в обществото – чертаят все нови и нови разделителни линии. А хората са уморени от грижи и имат нужда от внимание и спокойствие. Особено на прага на нова ковид вълна и задаваща се инфлация.
Познавате ли бъдещите си колеги? Ще може ли да работите в екип в името на Ловешка област?
– Листата на ГЕРБ-СДС беше единствената, която беше съставена само от местни хора, които са с корени в региона, познават и живеят с проблемите на избирателите си. Надявам се да намерим общ език поне по някои основни приоритети. Времето ще покаже как ще работим.
Притеснява ли Ви фактът, че българите очакват много, а реално може и да останат излъгани.
– Разбира се, че ме притеснява. Трите правителства на ГЕРБ начело с Бойко Борисов постигнаха много във всяка сфера. Когато са се докоснали до нещо добро и полезно, хората искат още и още, и по-бързо. И това е повече от нормално, така трябва, това е като горивото в двигателя за управляващите. Така е, да – хората очакват много, но към този момент не виждам реални усилия тези очаквания да се сбъднат.

Ние Ви обещаваме, че често ще Ви питаме дали си изпълнявате предизборните обещания.
– Ние от ГЕРБ-СДС не сме по обещанията, а по ангажиментите. Винаги сме поемали ясни ангажименти и сме ги изпълняваме, когато това зависи от нас. За съжаление в кампанията от опонентите ни не чух нищо конкретно – само яростно говорене срещу управлението на ГЕРБ.
И за финал – какво си пожелавате и какво на гражданите от област Ловеч.
– И на себе си, и на всички хора пожелавам здраве. Защото това е най-важното – особено сега, когато четвъртата вълна на пандемията чука на вратата ни. Призовавам хората да се ваксинират – аз самият преболедувах Ковид 19 и мога да кажа, че не е за подценяване. Правителството на ГЕРБ осигури милиони ваксини, има от всички разрешени за ползване в достатъчни количества. Безплатно е за хората – нека се ваксинират, нека се доверят на медицинската наука. Да не допуснем отново да заключим нормалния живот зад забрани.
Разбира се, пожелавам на хората да са удовлетворени от работата си и от личния си живот. А аз като политик се ръководя от принципа, че всяко мое действие трябва да води към подобряване на качеството на живот. Хората от област Ловеч могат да бъдат сигурни, че и като депутат от опозицията ще полагам максимални усилия за тях.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button