Огромен интерес за безплатните очни прегледи в Троян

Огромен интерес имаше в Националната скринингова кампания „Прегледай се! Зрението е всичко.“, организирана от Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България, проведена и в община Троян. Огромен интерес за безплатните очни прегледи в Троян
Прегледите са с фокус върху най-уязвимите от социално-значими очни заболявания групи – възрастни над 50 години и деца. В рамките на днешния ден, 13.07, бяха прегледани 140 граждани на Троян – 90 възрастни и 50 деца. Първоначално бяха записани 50 възрастни и около 45 деца, сподели Марияна Николова, началник отдел ”Социална и здравна политика” към Община Троян. Явиха се много желаещи извън предварително записаните и така бройката прегледани се увеличи на 140.

Огромен интерес за безплатните очни прегледи в Троян
Розалина Русенова-зам.-кмет Община Троян

За профилактичните очни прегледи, които Българският лекарски съюз организира в гр. Троян и региона – кой, кога и къде може да се възползва от тях? – говори Розалина Русенова, зам.-кмет на община Троян в предаването на БНР – „Нашият ден“, която сподели, че целта на кампанията е да се подпомогне диагностиката на най-честите социално-значими очни заболявания, да се популяризира същественото значение на профилактичните прегледи и да информира обществото за важната роля на грижата за очното здраве.

Прегледите на възрастните хора (бяха предвидени за 7 мин, но вървяха доста експедитивно) се извършиха от д-р Моника Игнатова – офталмолог в очна клиника Плевен, в мобилния очен кабинет на кампанията, оборудван със специална апаратура. Там на всички пациенти беше измервано налягането на очните дъна, направена бе профилактика на опасността от появата на катаракта (перде на окото) и др.Огромен интерес за безплатните очни прегледи в Троян

Mалките пациенти бяха преглеждани в салона на Община Троян, където детският офталмолог д-р Красина Вълчева извършваше необходимите прегледи и консултираше родителите.
Според офтамолозите най-честите очни заболявания при възрастните хора са катарактата, глаукомата и макулната дегенерация. Изключително важно е ранното диагностициране при посочените заболявания, защото те вече са лечими, когато са открити навреме.

Беше споделено, че се забелязва тенденция и в увеличаване броя на децата със зрителни проблеми заради компютрите. И при диагностиката на децата страбизмът и така нареченото „мързеливо око“, което ако е своевременно диагностицирано, може да бъде лекувано.

Родителите бяха посъветвани да водят децата си на профилактичен очен преглед поне 3 пъти – когато детето е на 1 година, след това на 3 години и преди да започне първи клас, а също така и да наблюдават децата от какво разстояние четат, рисуват и пишат.

Интересът бе много голям въпреки жегата и твърде е вероятно през есента да бъде насрочена втора дата за прегледи, отново със съдействието за организация и подкрепа от Община Троян.Огромен интерес за безплатните очни прегледи в Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button