Празник-изложение на кулинарни изделия в Орешак

Празник-изложение на кулинарни и занаятчийски   изделия се е състоя  в село Орешак,  Гетсиманската градина, която е  в непосредствена близост до Троянския манастир , с участието на състави от община Троян.
Той е организиран от Местна инициативна група – Троян, Априлци и  Угърчин с партньорството на Община Троян и читалищата на територията на общината. Почетен домакин бе братството на Троянския манастир „Успение Богородично“ в лицето на йеромонах Стефан. Празникът бе открит от кмета на Община Троян Донка Михайлова, и директора на МИГ – Веселин Радев. Гости бяха и кметицата на Орешак Марияна Генковска.
По време на празника бяха представени традиционни ястия, дегустации и разнообразна музикална програма с песни и танци от местните състави.
Участваха ФА „ Траяна“ при НЧ „Наука“ – Троян, които представиха част от спектакъла „Картини от България“, НЧ „ Христо Ботев“ – с.  Врабево представи своя спектакъл „ Мерак от огън по-гори“, НЧ „ Напредък“ от с Борима , певческа група от НЧ „Напредък“ – с Дълбок Дол, Женска певческа група при НЧ „Светлина“ – с. Шипково, Вокална група от село Бели Осъм с ръководител Валентин Манджуков , Дамски камерен хор при най-голямото читалище в Троян изпълни „Тръгнала е малка мома“,“Къде одиш щерко“, НЧ „ Развитие“ – с. Орешак,

Когато стане въпрос за традиционна българска кухня, сърцето ни трепва с умиление, устата се изпълва с вкус, а ноздрите с аромат. Ние вярваме, че нашата кухня е една от най-добрите по света не просто, защото е наша, родна, а защото е прочута с разнообразието от качествени, чисти продукти и подправки. От край време българките влагат цялото си сърце в това, което готвят и резултатът е едно истинско кулинарно вълшебство.
Бяха представени ястията на:
Механа „Кайзер“ – Зелеви сарми с чукан боб, кюфтенца от коприва, яйца и сирене
1. Дълбок Дол – бонбони
2. Василевско – домашни сладкиши
3.Чифлик- барабойник
4. Бели Осъм – лозови сарми, лучник
5. Калейца – лятна зелева туршия
6. Гумощник – сватбарско жито
7.  Дебнево – турска баклава
8. Борима – бял мъж
9. Голяма Желязна – качамак, караклиш и „кисело“- студена лятна супа от краставици, джанки
10. Терзийско – зелеви сарми с чукан боб
11. Минко Атанасов – Орешак – качамак
12. Мария Димова – Орешак – пестил
13. Черни Осъм – Чукан боб с коприва
14.Балканец – баница

Също така участваха майсторите от „Хлебопроизвоство и сладкарство“ ЕООД – Троян. Дружеството е наследник на първия хлебозавод в Троян, построен през 1961г.  Утвърдило и наложило доброто си име, което е изградено от професионализма на хората, които работят там, в момента предлага на пазара 38 вида хляб и 40 вида закуски.

Винпром Троян представи своите нов алкохолни напитки. Заводът е създаден през 1948 г. и е исторически наследник на многогодишните традиции във варенето на ракия в Троянския край. През 2007 г. става част от чешкото акционерно дружество „Рудолф Йелинек“. Национален лидер в производството на натурални плодови дестилати и ракии. Троянската сливова ракия е вписана в Европейския регистър за защитени географски означения. Носител на множество награди, отличия и медали.

Занаятите са живата връзка с народните ни традиции. Те са препратка към бита на нашите предци, към творческия им гений. На щандовете на занаятите гостите  да се докоснаха до майсторлъка на съвременните майстори, наследили го от своите бащи и деди. Носещи знанията и уменията от миналото към бъдещето. За да се практикува занаят освен сръчни ръце и творческа мисъл се иска и огромна любов и отдаденост. Самите занаятчии бяха:
Петко Тасев – Пирография и рисуване
Ценка Джамбазова– народни носии
Валерия – плетачество
Ани Иванова– плетени играчки за деца
Величка Стоянова – плетива на играчки и детски дрехи
Милена Минкова – гривни

Красив финал на събитието бяха изпълненията на Емил Ненковски (клавир и вокал) и Веско Ангелов (китара), които разчувстваха гостите с песни от български автори, евъргрийни , рокбалади и др.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button