Среща-разговор на зам.-министър Георги Събев със пчелари и животновъди в Троян

Среща-разговор със зам.-министър на земеделието, храните и горите Георги Събев с  регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, производители на билки и гъби ще се проведе  в  сряда, 07.07.2021 г в Троян.

Срещата ще започне от 16:00 часа в Културно-информационния център на Община Троян(зад старото кино).

Основна тема на разговор ще бъде използването на термина за качество „планински продукт“ и безплатната възможност за включването на троянските производители към тематичния национален регистър, споделя във Фейсбук страницата си кметът на община Троян Донка Михайлова.

Терминът за качество „планински продукт“ е европейски, като само няколко държави го използват. България има тази възможност от 2 години. Повечето населени места в община Троян попадат в обхвата му и могат да го използват. От него могат да се възползват всички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. Необходимо е да отговарят на определени изисквания. За пчеларите и растениевъдите е нужно обектът (парцел или пчелин) да се намира на територията на общината. При животновъдите се изисква доказване на произхода на фуража. Процедурата и включването в регистъра са безплатни.

Преди няколко години Донка Михайлова и бившият изпълнителен директор на НСОРБ  Гинка Чавдарова  поработиха здраво и внесоха в Икономическия и социален съвет становище по прилагането на тази европейска политика в България.

„Нещата започват да се случват. Топката е в наши ръце, а ползата – и за икономическото развитие на общината, и за производителите на храни, и за потребителите„, пояснява още  кметът Михайлова.

На срещата-разговор са канени всички заинтересовани.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button