Свилен Андреев: Троян заслужава да има свой народен представител

Първият народен представител на десницата от Област Ловеч от 2001 г. насам

Свилен Андреев е народен представител за 11 МИР Ловеч от Демократична България. Политолог, троянец, един от малкото местни водачи от изминалите парламентарни избори. Магистър по “Дипломация и национална сигурност” в направление “политически науки” от ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий”. Експерт проекти и програми в неправителствения сектор в последните 8 години. Част от екипа на водещата неправителствена организация в региона – Сдружение “Знание” Ловеч.

Лектор и обучител в сферата на образователните проекти и дейностите насочени към развитие на гражданското общество. Първият народен представител на десницата от Област Ловеч от 2001 г. насам.

– Честито и успех, г-н Андреев. Започваме с традиционния въпрос – как се чувствате като избран народен представител?
– Чувствам се в добра кондиция и осъзнавам отговорността си. Десницата има свой народен представител от Област Ловеч за първи път от 2001 насам, което прави успеха ни безспорен. Тук е моментът да благодаря още веднъж на хората, които дадоха подкрепата си за мен и за Демократична България. Българският парламент има нужда от хора, които знаят защо са там. Смея да твърдя, че аз знам. Там съм за да представлявам интересите на гражданите на Област Ловеч.
– Вие сте политолог и сте наясно с въпросите свързани с политиката. Как виждате оттук нататък събитията на политическата сцена и Вашето място?

– България се намира в процес на политическо преструктуриране. Историята показва, че у нас тези процеси винаги носят със себе си сериозни предизвикателства. Такова предизвикателство е съставянето на стабилно правителство в 46-ото Народно събрание. Смятам, че кабинет трябва да има, но не на всяка цена и не без конкретни политики, които да гарантират дълбока промяна. Ние от Демократична България осъзнаваме отговорността пред обществото и сме готови да я носим, но има червени линии, които не бихме прекрачили.
 -Смущава ли Ви фактът, че Вие сте единствен народен представител от Троян? Имате ли план за следващите си действия?
– Не ме смущава. Напротив, задължава ме. Троян заслужава да има свой народен представител и се радвам, че успяхме да го постигнем. От тук насетне предстои много работа. Обмислям да инициирам среща с местния бизнес, предвид задаващата се четвърта вълна на пандемията. Да обсъдим предизвикателствата, пред които ще бъдат изправени, да предвидим и конкретни законодателни действия в посока превенция на евентуални последствия. Подобна дискусия трябва да се направи и с ръководствата на училищата от областта. Предстоят ми и много срещи с гражданите. Скоро ще имам възможност да обявя и приемните си часове. Но за троянци това няма да е толкова определящо, защото срещите ми с тях се случват постоянно, било на площада, в кафенето, или на стадиона.
Познавате ли бъдещите си колеги? Ще може ли да работите в екип в името на Ловешка област? Знаем, че освен Николай Нанков и Вас, останалите депутати не познават хората в областта?
-Когато решаването на определени проблеми за областта изисква разговор с колеги от други партии, аз съм готов на диалог. На първо място са проблемите на хората, след това са политическите различия. Избрани сме да решаваме тези проблеми. За съжаление по-голямата част от избраните не са от региона. Надявам се да не се върнат тук чак за следващите избори. Разбирам, че няма как да опознаят проблемите в областта за толкова кратко време, но за това са и кметовете, които едва ли биха отказали среща с тях.
 Прогноза за продължителността на 46-то народно събрание може ли да направите – като  депутат и човек, който е се занимава политология?
– За последните години парламентът беше обезличен като институция. Начело на държавата имахме хора, които видимо контролираха мнозинството и не смятаха за необходимо дори да се появяват там. Всъщност, работата на парламента, е да осъществява контрол над премиера, над министрите. Институцията беше обезличена. Смятам, че повечето политически партии осъзнават необходимостта парламентарната република да бъде възстановена. В този смисъл, мисля, че животът на този парламент ще е по-дълъг от очакваното. Това е и масовата нагласа на обществото.

 Ние Ви обещаваме, че често ще Ви питаме дали си изпълнявате предизборните обещания.
Предсрочните избори дали е най-добрият вариант? Очаква се хората да не излязат да гласуват?
– Към днешна дата не е най-добрият вариант. Проучванията показват, че 75% от обществото очаква излъчването на правителство.
Пред държавата стоят важни задачи свързани с плана за възстановяване от пандемията, предстои съставянето на бюджет. Това ще бъде кризисен бюджет, който изисква прецизен анализ. Формулата на използване на старата структура и налагането на козметични промени, няма да доведе до стабилен бюджет. България е отворен пазар и няма как да не се повлияем и от задаващата се икономическа криза в световен мащаб. Задава се и четвъртата ковид вълна. Казвам всичко това, за да стане ясно, че държавата има нужда от стабилно управление и ясна политическа отговорност. Демократична България е готова да носи отговорност, но на база своята управленска програма и с много ясни разграничителни линии, които сме заявявали многократно. Да, ДПС трябва да бъде изолирана от управлението и ние няма да правим компромис с тази позиция. Това важи и за порочните управленски практики, които станаха нарицателни за ГЕРБ.
И за финал – какво си пожелавате и какво на гражданите от област Ловеч.
– Пожелавам най-вече здраве, защото често пъти не оценяваме важността му. Пожелавам и повече оптимизъм и гражданска активност, защото ние – народните представители, трябва да бъдем под постоянен контрол от избирателите си. Надявам се това да започне да се случва.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button