Вечер на кръчмарските музиканти в Троян

Видео и галерия от цялото събитие

Вечер, посветена на троянските и  по-точно кръчмарски музиканти се състоя в последния ден на месец юни.

Концертът  „Троянски музиканти“ бе придружен с представянето на  книгата „…Три, четири“ на Диана Маркова, посветена на Дарин Марковски и троянските кръчмарски музиканти. Заглавието на книгата идва от идва  от отброяването – „Едно, две, три, четири“, даващо възможност на музикантите да се концентрират и настроят за изпълнението преди началото.  Музикантите от Троян обаче са толкова обиграни че им е достатъчно „…три, четири“, разказа  Росен Марковски.

В градския фолклор все още се споменават кръчмите от времето на социализма. Те хем са много, хем всяка има своя специфика. Никога обаче не съм предполагал, че във всяка от тях е свирил свой оркестър. А това ги прави още по-различни и по-привлекателни, каза  Емил Ненковски, който  определи кръчмарските музиканти като „хора, създаващи настроение“ и подчерта, че живата музика няма нищо общо с озвучаването с флашки, което се практикува сега.

Марковски разказа  интересни  истории за брат си Дарин, който заеквал и са се получвали смешни ситуации.

Книгата  е написана по разкази на Дарин Марковски за истории с троянските кръчмарски музиканти, но е  художествена измислица на Диана Маркова, както и имената на героите и случките са променени. Диана сподели пред публиката, че разказите на Дарин се много весели, докато в книгата има определена доза тъга. Маркова прочете пред публиката две от историите, които ще чуете във видеата.

Представянето ѝ в Троян и концертът се случиха благодарение на Vikis Hydraulics Ltd., Елена Райкова, Ваня Милева и един анонимен ангел,  споделя Диана Маркова. Тя благодари за великолепния концерт, изнесен от четирима троянци и един гост-музикант: Росен Марковски – китара; Николай Димчевски (гост) – кахон; Емил Ненковски – конги; Добромир Дишев – китара; Веселин Ангелов – баскитара, разказа още Маркова за Троян експрес.

Концертът включваше само авторски песни на Росен Марковски и Николай Димчевски. Песните са написани от  истински истории, случили се с Росен и Николай в различни кътчета на страната ни и света.

На площада бяха дошли малки и големи, които слушаха с интерес песните, които са  остроумни, иронични

Вечер, посветена на троянските и  по-точно кръчмарски музиканти напомни за „хората, създаващи настроение“, както сподели Емил Ненковски и благодарение на НЧ“Наука -1870″ Троян  гости и жители на града се върнаха в годините, когато от всяка кръчма се носеше жива музика, когато телефоните и таблетите липсваха.



Източник
Диана МарковаБСП Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button