229 автори участваха конкурса „Албена-2021“ Врабево

229 автори участваха в четвъртото издание на националния литературен конкурс „Албена-2021“, организиран от читалище „Христо Ботев – 2011“ и Фондация Българска Памет. Форумът беше подкрепен и от кметство Врабево, община Троян и Съюза на българските писатели.

В тазгодишното издание на конкурса със свои творби участваха  автори не само от България, но и от българската диаспора във Великобритания, Белгия, Молдова, Сърбия, Германия и Албания, а големият интерес към събитието от страна на писатели от различни възрасти и региони за пореден път отреди на „Албена“ място сред водещите в този жанр конкурси.

229 автори участваха конкурса „Албена-2021“ Врабево
Плакетът

Журито на „Албена-2021“ бе в състав проф. Аксиния Джурова – изкуствовед, проф. Ивайло Христов – писател, Владо Даверов – писател, Павел Боржуков – писател и Марин Костовски – драматург. Оценяващите не присъдиха първо място, а останалите наградени са както следва – две втори награди – за Борислав Костов и разказа му „Една дълга бира в една кратка вечер“ и за Николай Табаков за „Животът е“. Всеки от тях получи плакет и парична награда от 700 лв.

Трето място бе присъдено на Васил Руменов Попов за произведението му „Дамата с кокосовия орех“ и на Констандина Бело (Албания) за разказа „Бягство“. Всеки от тях получи плакет и парична награда от 500 лв.

Журито връчи и още две специални награди от името на Община Троян. Това бяха наградата за местен автор, с която бе отличен Мильо Велчев от гр. Априлци за разказа си „Картичка на стената“. Той получи плакет и награда от 400 лв.

Наградата за творба на млад автор с изявена художествена стойност отиде при Тиана Гъдева за разказа й „Небостъргач в канавката“.

Журито на конкурса отличи с грамоти за включването в конкурса още 35 творби, както и други 30, които са били широко дискутирани на финалния кръг.

229 автори участваха конкурса „Албена-2021“ Врабево
Писателят Георги Балабанов от гр. Ген. Тошево.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button