60 вокални групи участваха в 27-ия събор – надпяване на Беклемето

60  вокални групи от цялата страна взеха участие в  27-ия събор – надпяване за пенсионерски клубове и читалища под надслов „Троянският балкан – древен, величествен и вечен“.

60 вокални групи участваха в 27-ия събор - надпяване на Беклемето
Официалните гости – кметовете на Троян и Карлово – Донка Михайлова и Емил Кабаиванов, зам.-кмет Розалина Русенова

След дълго отсъствие, въпреки тежката обстановка съвместно с община Троян и ръководството на пенсионерските клубове – общинското и градското, пенсионерския клуб „Куман“ в град Троян в реши да проведе отново поредния 27-и събор – надпяване, който е организиран  „преди 28 години от ентусиасти от Троян и Карлово. Те са се събрали и са провели първата среща и първото надпяване и с течение на годините тази среща се разраства, докато преди една година или две са участвали 70 състава от цяла България.”, сподели един от организаторите – Павлин Боевски.
Съборът бе открит от председателя на ККП Лили Минкова, която даде думата на официалните гости – кметовете на Троян – Донка Михайлова и на Карлово Емил Кабаиванов. На откриването на културното събитие бе и също зам.-кметът на нашия град Розалина Русенова.
Явиха се 60 групи от цялата страна. Също се представиха индивидуални изпълнители – малки деца, дошли с бабите и дядовците. Между антрактите имаше хора и ръченици.

60 вокални групи участваха в 27-ия събор - надпяване на Беклемето
Организаторите

Компетентното жури с председател известния троянски музикант Валентин Манджуков и членове Вальо Йорданов и Христо Попов след труден избор бяха излъчиха най – добрите.

60 вокални групи участваха в 27-ия събор - надпяване на Беклемето
Вокална група “ „Дълбокдолско ехо“

Двете първи награди получиха вокална група плевенското село Асеновци и женски хор от град Белослав, област Варна.

Второ място заслужиха фолклорните групи от селата Светлен, област Търговище и Калипетрово, област Силистра.
Трети – съвсем заслужено бяха отличени – вокалните групи на троянските села Дълбок дол ( „Дълбокдолскоехо“ ) и Врабево( „Елица“).
Индивидуалните награди отидоха в град Девня, село Врабево и села Еница.
Причина за доброто настроение на гостите и участниците беше хубавото време и красивата природа на Троянския балкан, огласяна от песните на България.

Снимките са предоставени от ККП“Коман“

60 вокални групи участваха в 27-ия събор - надпяване на Беклемето
ВГ ‘Елица“ Врабево – трето място

Източник
по информация на ККП"Коман" Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button