Над 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак

Над 100 занаятчии участват в тазгодишния  традиционен панаир в Орешак, който се откри на 14-ти август (в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично).

В панаира тази година участват близо 100 занаятчии от всички краища на България. В обособена улица на занаятите те предлагат своите произведения от керамика дърворезба, метал, текстил, иконопис и други традиционни занаяти.

Председателят на троянската задруга на майсторите Надежда Христова каза, пред БНР,  че панаири като този обединяват занаятчиите:

„И желанието да направим една общност, заедно да вървим напред, да обучаваме млади, да остане занаятът като една голяма традиция, да не изчезне, защото все по-малко майстори има“.

Зам. -кметът на Община Троян Ангел Ангелов поздрави всички присъстващи на откриването на панаирa организиран от Националното изложение на художествените занаяти и общината по случай най-големия за Троянския край празник – Успение Богородично. В поздравлението си той подчерта, че акцент на панаира са труда на занаятчиите и  производителите, защото те имат нужда от  финансова подкрепа. “ Това ще се случи като си закупим  техни изделия, които са изложени на улицата на занаятитеНад 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак

Йеромонах Стефан от Троянския манастир „Успение Богородично“  благослови  всички присъстващи. „Радостно е, че отново сме събрали да открием този Панаир на занаятите в навечерието на  в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично. Нека подпомогнем всички, които са се потрудили да изработят красиви изделия. Нека се помолим и в мманастира пред иконата на света Богородица за здраве. Честит празник!, завърши младият йеромонах от светата обител.

Над 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак
Иванка Джабраилова

Иванка Джабраилова –  управител на Националното изложение поздрави с големия християнски празник. Панаирът е традиция и гостите могат да разглеждат експонатите изложени в панаирните зали отново.

Скъпи гости от близо и далеч, добре дошли! Всяка година храмовият празник манастира „Успение Богородично“ ни събира на това място. Балканджиите винаги са се връщали към корените си и никога не им е липсвал стремежът за съхранение на традициите и родовата памет. Ценителите на изкуството са намирали  тук експонати, които са свързани със занаятчийството.“, каза г-жа Джабраилова.

Село Орешак е център на възраждането на традициите и занаятите. 50 години по-късно заявяваме, че сме пазители на културното наследство. Съхраняваме  златния фонд на хилядолетното изкуство по нашите земи. 

Да се насладим на изкуството, да усетим вкуса  и духа на Балкана, да се преклоним пред чудесата на Света Богородица троеручица. И още един път  – добре дошли и честит храмов празник“ –  завърши Иванка Джабраилова.

Гости на събитието бяха още зам.-кмет Розалина Русенова от община Троян и кметът на  Орешак  – Марияна Генковска.Над 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак

Сред публиката имаше троянци и гости на Троян, които  се насладиха на красивия танц, част   „Картини от България“ – „Родопска приказка“. Той бе изпълнен от Фолклорен ансамбъл „Траяна“ при Народно читалище „Наука-1870“ Троян.

Над 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак
Траяна

Прекрасните водещи   – Елица Наумова  и Ангелина Бочева (служители в Община Троян) допринесоха също за доброто настроение по време на церемонията. Те пожелаха весели и приятни дни в троянския край.

История на панаира

От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир, на храмовия празник на манастира 15 август, майстори от цялата страна показвали своите произведения. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в северна България. Тази традиция продължава и до днес.

Над 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак

В същото време в съседство – в Троянската света обител се извършваше Вечерна литургия, която бе изнесена навън заради епидемиологичните  мерки, които се спазват за  COVID-19. Хиляди миряни бяха дошли да се поклонят на Иконата на Богородица.

Над 100 занаятчии участват в традиционния панаир в Орешак
Траяна

Галерия от събитието:


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button