Труден, но перспективен диалог за бъдещето на ВиК дружествата

Труден, но перспективен диалог  се проведе по време на срещата между ръководствата на Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ и “Български ВиК холдинг”, съобщават сдружението.

Тревогата от отражението на ръста на цените на електроенергията за промишлени нужди върху себестойността на доставяната вода и невъзможността на редица ВиК-дружества и оператори в страната да покриват сметките си за ток бе причина за срещата, сподели Донка Михайлова – зам.-председател на НСОРБ и кмет на община Троян.

Тя  категорично   реагира на твърдението, че ако самостоятелните общински дружества не се влеят в така наречените „водни асоциации“, няма да имат достъп до европейски средства за обновяване на инфраструктурата. Михайлова  припомни последователната в годините позиция на НСОРБ, че общинските Вик оператори не следва да бъдат ликвидирани нито дискриминирани. „Държавата полага последователни усилия това да се случи, включително и чрез непремерения ход с един подпис да се вземе решение неколсолидираните територии да не получават еврофинансиране. Щом това е факт, българската държава трябва да компенсира Вик операторите в неконсолидираните територии“ – категорична бе Донка Михайлова и подчерта, че основният проблем пред окрупняването в сектора е моделът, при който успешните дружества поемат негативите на лошо управляваните, а гражданите са обречени да плащат високата цена на водата и безотговорността. Тя даде ясен пример: жителите на община Троян ползват ВиК услуги от общинско дружество, което поддържа цена на водата с 2 лв. по-ниска от съседните общини, с 80% са намалени загубите по водопреносната мрежа като резултат на почти напълно обновените тръбопроводи. С присъединяването към ВиК Асоциацията цената за потребителите рязко ще скочи за сметка на инвестициите, които ще бъдат пренасочени към региони, в които от десетилетия проблемите остават нерешени.

Липсата на елементарна логика и управленска отговорност в подобно решение коментира и кметът на община Димитровград и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов.

Над 700 000 лв. общински средства средно годишно инвестира община Панагюрище в инфраструктура подчерта кметът на общината Никола Белишки, който е и член на УС на НСОРБ. На този фон перспективата при вливане в Асоциация, в която членуват и дружества с трайни загуби, инвестициите да бъдат сведени до 80 000 лв. е неприемлива не само за местната администрация.

Държавните оператори не обхващат всички населени места от дадена територия, припомни кметът на община Петрич Димитър Бръчков – член на УС на НСОРБ и обърна внимание, че грижата за водоснабдяването на тези селища също остава за сметка на общините.

НСОРБ и държавното дружество „Български ВиК Холдинг“ ще продължат да търсят допирни точки за решаване на задълбочаващите се проблеми в сектора. Организациите считат, че има поле за диалог и намиране на справедливо и в интерес на гражданите решение на формулата „една асоциация – един район – една цена“. От ВиК Холдинга се ангажираха да изпратят всички документи, на които се позовава процеса на консолидация на дружествата до момента и от които възникват ограниченията, касаещи общинските ВиК оператори. НСОРБ от своя страна остава отворено за диалог по темата социална поносимост на цената на водата и ръководството на Сдружението изрази своята готовност да участва в обсъждания по темата и в бъдеще. В началото на октомври предстои двете структури да проведат поредния кръг от преговори, като на срещата ще бъдат поканени представители на МРРБ и на КЕВР.

В работната среща взеха участие членовете на Управителния и Контролния съвет на НСОРБ Георги Димитров – кмет на община Карнобат, Калин Каменов – кмет на община Враца, Радослав Ревански – кмет на община Белица, Неби Бозов – кмет на Община Сърница, Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Николай Цветков – заместник – кмет на община Карлово, инж. Росица Плачкова, зам-кмет на община Кюстендил и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Източник
НСОРБ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button