Ученици от СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян са отличени от Областния управител

Ученици от СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян,са сред наградените от областния управител инж. Светослав Славчев за днешния Международен ден на младежтa. Ученици от СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян са отличени от Областния управител

Свързани статии

Инж.СлавчевИначе са отличени общо 8 ученици от Ловешка област, изявили се през годината с активна работа при реализиране на младежки инициативи и социално значими каузи или постигнали резултати в различни национални и международни състезания, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Те са номинирани от общините. 

Троянските младежи са Мария Ковачева и Емил Георгиев. Останалите са Василенка Тепавичарова и Йохан Георгиев от Тетевен, Десислава Димитрова и Константин Василев от Ловеч и Константин Борисов и Алекси Иванов от Луковит.

12 август се чества по целия свят като Международен ден на младежта с решение на Общото събрание на ООН през 1999 г. В България денят се отбелязва за първи път официално през 2007 г.
Международният ден на младежта дава възможност да се обърне внимание на потенциала на младите хора, да се отбележат техните постижения и да се планират начини за по-доброто им включване в развитието на обществото. Денят предоставя възможност за това младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.
На този ден различни институции, организации и администрации организират събития с участието и в полза на младежите: свободен достъп до театри, музеи, спортни съоръжения, хепънинги и концерти. Предвид пандемичната ситуация у нас областният управител реши, за да се избегне струпването на много хора на едно място, да заяви уважението си към младежите, като отличи най-активните от тях. Осемте младежи ще получат наградите си следващата седмица.

Накратко за отличените млади хора

Мария Ковачева – ученичка от 12 клас на СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян, през учебната 2020/2021 г. Член на управителния съвет на Общински младежки съвет – Троян. Притежава лидерски умения и необходимите качества и навици за работа в екип, с иновативно мислене и оригинални идеи. Доброволец на благотворителните инициативи „Коледен базар“ и кампанията „Дари на непознат“. Активен участник в клуб „Дебати“. Ангажирана с каузата за опазване на околната среда и екологосъобразния живот.

Емил Георгиев – ученик в 12 клас на СУ „Св. Кл. Охридски“ – Троян, през учебната 2020/2021 г. Като доброволец в инициативата „Дари на непознат“ не само организира на училищно ниво събирането на средства за хранителни продукти за нуждаещи се възрастни и самотни хора, но се и ангажира лично с доставянето на даренията на адрес. За обществената си дейност е награден по решение на педагогическия съвет на училището с наградата на дарителя проф. Гаврилов „Чест и достойнство“.

Василенка Тепавичарова – ученик в 12 клас на НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен, за учебната 2020/2021 г. Активен участник в извънкласните дейности на училището, в инициативи на община Тетевен и акции на БМЧК – Тетевен. Асистент на знаменосната група в гимназията. Креативна и творческа личност, инициативна. Подпомага и подкрепя новопостъпили ученици като наставник.

Йохан Георгиев – ученик в 9 клас на СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен, и председател на Ученическия съвет към училището. Със завиден организационен талант и отношение към нормативната база в системата на предучилищното и училищното образование и към целия обществен живот. Основен организатор на училищните инициативи. Доброволец и зам.-председател на БМЧК – Тетевен. Носител на плакета на СУ „Георги Бенковски“ – „Ученик на годината – 2021 г.“.

Десислава Димитрова – ученичка в 12 клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, възпитаник на школата по изобразително изкуство арт клуб „Гея“ при ЦПЛР-ОДК – Ловеч. С много награди и отличия от национални и международни конкурси. Сред номинираните е от Фондация „Димитър Бербатов“ – „Успешните деца на България“, Клуб 2018 и Клуб 2019. Лауреат на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ (2018 г. и 2019 г.) за постигнати особени успехи в областта на изобразителното изкуство. Три поредни години е стипендиант на МОН за даровити деца. През последната година активно участва в младежки проекти по международната програма на Европейския съюз „Еразъм +“ за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа и Европейския корпус за солидарност.

Константин Василев – ученик в 11 клас на ППМГ – Ловеч. Състезател на ССК „Стратеш Атлетик“ – Ловеч, и КБС „Аякс“ – Троян, в спортовете лека атлетика и биатлон. Има спечелени 45 медала от държавни първенства по лека атлетика, биатлон, ски бягане и ориентиране. Национален състезател по лека атлетика и биатлон. През 2021 г. се класира на 17-о място в спринтовата дистанция на световното първенство по биатлон за юноши в Австрия. Класира се два пъти на второ място в държавното първенство по биатлон за юноши старша възраст. Спечелил националните шампионати по лека атлетика за юноши старша възраст в дисциплините планинско бягане и 3000 метра с препятствия.

Константин Борисов – ученик в 12 клас на СУ „Алеко Константинов“ – Луковит, през учебната 2020/2021 г. Активен участник в инициативи на община Луковит и Общински ученически съвет – Луковит. Член на управителния съвет на Областния младежки съвет. Ученик на годината за учебната 2020/2021 г. в СУ „Алеко Константинов“, носител на наградата на кмета на общината за 24 май.

Алекси Иванов – ученик в 12 клас на ПГСС „Сергей Румянцев“ – Луковит, през учебната 2020/2021 г. Активен участник в инициативи на училището и на община Луковит. Носител на наградата на кмета на общината за 24 май, ученик на годината за учебната 2020/2021 г. на ПГСС „Сергей Румянцев“.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button