В село Дебнево наблюдаваха метеорния поток Персеиди

В село Дебнево, община Троян,  клубът по астрономия и Групата „Природата и аз“ с ръководители г-жа Надка Данкова и г-жа Анелия Подаяшка в двора на училището в организираха наблюдаване на изключително красивото небесно явление за всички ученици и гости на селото на 12.08.2021 г. от 22.00 до 24.00 ч.от РабоВ село Дебнево наблюдаваха метеорния поток Персеидитилница за знания „Две джуджета”

Участниците в Дебнево имаха и възможност да наблюдават с телескоп Луната и Юпитер, както и да чуят интересна лекция от г-жа Данкова за наблюдаваното. Гости ни бяха  доктор Тодор Велчев – астрофизик от Софийски университет, на телескопа физиците Йордан Николов и Изабела Плачкова, на които сърдечно благодарим. Това бе наблюдение на лятното звездно небе и на метеорния поток Персеиди.

Видяхме и планетите Венера, Сатурн и Юпитер и множество други интересни обекти. В периода от 22:38 ч до 23:10 преброихме 21 метеора в посока изток. Преброяването следеше Лазар от 6 клас. Беше невероятно небе и преживяване, сподели пред репортер на сайта „Троян експрес“ , Анелия Подаяшка. Имаше 100- тина човека и деца и възрастни, млади семейства с бебета.

В село Дебнево бяха много интересни  за всички лазерните показалки на физиците, които бяха толкова дълги, че достигаха до звездите.

Това е събитие от популяризиране на астрономията в Троян, която е идея на Изабела Плачкова и Йордан Николов от Работилница за знания „Две джуджета”. Заедно с председателя на Школа по астрономия „Йохан Кеплер” Троян д-р Надка Данкова са се заели с тази мисия. В нея са се включили още Стефани Лалева (изработва графичния дизайн на афишите), Класимир Каранейчев (Кик) се зае с направата на 3D принтирани макети на различни обекти от Слънчевата система. Анелия Ангелова от Астрономическа обсерватория и планетариум Габрово също е подала ръка за помощ.

На 28 август (събота) от 21.30 ч. ще  се наблюдава най-голямата планета от Слънчевата система – Юпитер, заедно с Галилеевите спътници, разказаха от Работилница за знания „Две джуджета”

Източник
Анелия Подаяшка

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button