10 септември – Световен ден за Суицидопревенции

10 септември е обявен от Световната здравна организация като Световен ден за суицидопревенция.

Самоубийствата са сериозен здравен проблем в световен мащаб, а суицидното поведение е един от параметрите, с които се оценява нивото на психично здраве и социално благополучие на всяко общество.
В тази връзка РЗИ Ловеч организира дейности насочени към постигане на информираност на населението по проблема „самоубийство” и преди всичко към преодоляване на предразсъдъка, че суицидните действия са резултат на психични заболявания.
В периода 01.09-10.09, ще се проведе:
Информиране на населението в областта по промоция на психично здраве и предотвратяване на суицидно поведение, чрез разпространение на здравни материали в държавни администрации, реализирано съвместно с НПО – „Екомисия“, Регионална библиотека и БЧК.
10 септември –  Световен ден за Суицидопревенции ще бъде отбелязан  със здравно образование сред пенсионерски клубове в гр. Тетевен, гр. Троян, гр. Ловеч с цел достигане до възрастните хора, като уязвима група в критична ситуация. В съшите клубове ще се проведат и индивидуални консултации и срещи разговор с психолог.
∙Консултации и предоставяне на книжки „Какво да предприема при Депресия и тревожност“ и „Профилактика на самоубийствата“ в ЦОП и Защитени жилища в гр. Ловеч, гр. Троян и гр. Тетевен за придобиване на знания по промоция на психичното здраве и профилактика на самоубийствата с потребители на социални услуги и персонал.

Източник
РЗИ - Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button