136 години от Съединението на България в Троян

136 години от Съединението на България в Троян бе отбелязан с кратко тържество.

136 години от Съединението на България в Троян
Венета Илиева

Днec Бългapия чecтвa 136 гoдини oт Съeдинeниeтo нa Kняжecтвo Бългapия и Изтoчнa Pyмeлия. Ocвeн чe ce oбeдинявa пo-гoлямaтa чacт oт тepитopиитe, нaceлявaни c eтничecĸи бългapи, тoзи извършен самостоятелно aĸт, пoĸaзвa ĸaĸтo нa Ocмaнcĸaтa импepия, тaĸa и нa Beлиĸитe cили, чe бългapитe не се примиряват с несправедливостта. Съединението е дело на българския дух и самочувствие.

136 години от Съединението на България в Троян
от Община Троян

В присъствието на много граждани и гости на Троян, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов. За историческия ден разказа Венета Илиева от Музея на художествените занаяти.

136 години от Съединението на България в Троян
Цветя от Музея на занаятите – поднася Десислава Вутова

„В защитата на народното дело освен армията се включват и много доброволци от дружествата на опълченците и участниците в Руско-турската Освободителна война и младежи. Създават се комитети за събиране на помощи и подкрепа на Съединението и доброволците в сръбско-българската война.

В Троян също се създава такъв комитет.
На 12 септември 1885 г., той призовава местното население да подпомогне святата за България цел – обявеното Съединение, с каквото и както може.
Председател на комитета е Иван Казанджиев, бивш съзаклятник в Троянския революционен комитет, укривател на Васил Левски. Той е един от инициаторите за построяване на Жълтото училище и Марковския мост. Други членове на комитета са Минко Мирчов, Иван Колев Марков, Цочо Марков, Дочо Стоюв, Минко Вълчов.
Благодарение на активността на троянския комитет и ловешкото опълченско дружество се формират две групи доброволци в Ловеч. Едната се отправя за София, а от там за Пирот, другата за Велико Търново. Сред доброволците от Троянския край са Пенчо Икономов, Стефан Серяков, Минко Казанджиев, Тома Хитров, Тотю Хаджиев, Иван Кънчев. Четирима жители на село Дълбок дол жертват живота си в Сръбско-българската война за защита на Съединението.
Като участник във всички съединистки акции политикът с троянски корени Константин хаджи Калчев ще нарече Съединението „акция на могъщия дух на цялата епоха”. „Това събитие беше един от етапите към голямата задача за културно и политическо обединение на всички българи”, казва още хаджи Калчев. „В тая борба се прояви могъщия дух на цялата епоха на българското Възраждане, в който е дълбоката, постоянната и твърдата вяра на неговите ръководители в силата и успеха на народното дело”.
Да помним думите на Стефан Стамболов:
„Съединението прави силата, а силата ражда независимостта!”, завърши Илиева от МНЗХПИ Троян.

136 години от Съединението на България в Троян
Официалните гости

На отбелязването на Деня на Съединението присъстваха кметът на Община Троян  –  Донка Михайлова и зам.-кмет Ангел  Ангелов, както и председателя на Общински съвет Троян.136 години от Съединението на България в Троян

Всички събития в Троян може да видите в канала ни в YO TOUBE, ако се абонирате

https://www.youtube.com/channel/UCRb1B4MzgukceiyF6Df8EoA

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button