29 септември – Световен ден за профилактика на сърдечните заболявания

На 29 септември се отбелязва Световният ден на сърцето. Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртността в световен мащаб, а почти половината смъртни случаи в Европа са следствие от сърдечно-съдови заболявания. В тази връзка всяка година в края на септември се провежда глобална кампания за осъзнаване на риска и превенция от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
Целта на Световния ден на сърцето е да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания. Всяка година Сърдечно съдовите заболявания причиняват голяма част от всички смъртни случаи на земята. Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания.
Във връзка РЗИ Ловеч организира дейности насочени към постигане на информираност на населението чрез:
•Предоставяне на здравни материали свързани с превенция на сърдечно –съдовите заболявания от експерти РЗИ в общински администрации на градовете Троян, Тетевен и Луковит – книжки и листовки тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна употреба на сол, нездравословно хранене, ниска физическа активност, стрес, инфаркт на миокарда, хипертония и исхемична болест на сърцето.
Целта е да се информират хората за опасността от сърдечни заболявания, високата смъртност, до която водят те и за начините за превенция.
• Здравно образование сред пенсионерски клубове в гр. Троян, гр. Тетевен и Луковит с цел достигане до възрастните хора, като уязвима група в критична ситуация. В същите клубове ще се проведат /при възможност съгл. COVID ситуацията/ и здравни беседи по темата с профилактична насоченост.
• Предоставяне на здравни материали по темата в МБАЛ гр. Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button