Два български биосферни парка губят статута си

Два български биосферни парка губят статута си , съобщиха от Комитета на ЮНЕСКО.  Изключени са от списъка си националните резервати “Бистришко бранище” и “Чупрене”, които са загубили престижния статут заради неподадени документи от страна на българските власти.

Два български биосферни парка губят статута си
“Бистришко бранище”

Това са поредните две български територии, които губят статута на биосферни паркове, от 2013 г. насам. На миналогодишното заседание на комитета България доброволно е оттеглила от списъка на ЮНЕСКО резерватите “Алиботуш”, “Баюви дупки-Джинджирица”, “Мантарица” и “Парангалица”, посочва “Дневник”.

Отпадането от вчера на “Бистришко бранище” и “Чупрене” е заради забавяне на документи въпреки декларации от националното координационно звено по програмата на ЮНЕСКО, че те са в процес на подготовка от Столичната община и община Чупрене. При представяне на нови кандидатури за номинация двата резервата могат да бъдат разгледани отново.

Така от 14 български биосферни парка в обновения списък след отпадането на последните два за страната ще има само 4. Тези 4 признати в момента биосферни парка са „Узунбуджак“ (част от Странджа, около Малко Търново), „Червената стена“ (част от Родопите, край Асеновград), „Централен Балкан“ (цялата територия на националния парк) и „Сребърна“ (съвпадащ по територия с резервата), цитирано от Троян експрес.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button