Финансовата децентрализация – състояние и перспективи

Финансовата децентрализация бе във фокуса и на един от форумите, проведени в рамките на Годишната среща на местните власти 2021, която се проведе на 20.09.21 г. в комплекс „Албена“.

Разговорът по темата поде, още по време на заседанието на Общото събрание, кметът на Монтана Златко Живков – член на УС на НСОРБ, който направи и обзор на усилията на Сдружението да осигури по-добри финансови условия за общините

Кметът на Троян Донка Михайлова, зам.-председател на УС на НСОРБ, говори по темата за децентрализацията вътре в самите общините. “Струва си да овластяваме кметските съвети, защото те познават по-добре проблемите на селата. В Троян за всяка разпоредителна сделка в населените места задължително се изисква становище на кметските съвети”, сподели тя.

Община Троян се стреми не да разпределя “пари на парче” на кметствата, а да стимулира активността на кметовете. Те могат да кандидатстват с малки проекти, които да подобрят условията за живот в населеното място и гражданите да решат коя идея да бъде финансирана.

По тази тема се изказаха още кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова, която призова колегите си да подкрепят искането за запазване мястото на приоритетните за столицата проекти в Плана за възстановяване и устойчивост.

В подкрепа на исканията на общините за по-голяма финансова независимост от държавата са и препоръките от третата за страната Мониторингова мисия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Ранди Мондорф, основен докладчик на мониторинговата мисия, представи констатациите от проверката и препоръките към страната ни.

Кметът на Плевен Георг Спартански очерта дългия път към силни и независими власти. „Когато говорим по темата, сравняваме с минали периоди. Защо трябва да се сравняваме сами със себе си? Защо не се сравняваме с останалите членки на ЕС? Тогава ще видим, че имаме още много работа“ – каза той.

Въпросът за по-голямата финансова самостоятелност на общините следва да намери своето логично дългосрочно решение, а не година след година да се “води борба” за всяко увеличение в средствата за общините. Централната власт трябва да гледа на местната като партньор, смятат участниците в дискусията.

Тези съображения са залегнали и в инициативата на Института за пазарна икономика “2% в твоята община” в изказвавнето на Старши икономистът Петър Ганев.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов призова за по-радикални действия, защото в момента местната власт е единствената стабилна власт в страната.

Георги Георгиев, кмет на община Тунджа и член на УС на НСОРБ, припомни, че най-много от предлаганата подоходна реформа ще спечелят големите и икономически силни общини, а решението за малките трябва да се търси в други инструменти.

Елена Балтаджиева, кмет на община Каварна акцентира, че предизвикателствата във всяка реформа ще бъдат запазване на високата събираемост и социалната поносимост.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button