Отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя в Ловеч и Априлци

Отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя в Ловеч и Априлци под егидата на областния управител БЧК, „Пътна полиция“ и ОУ „Христо Никифоров“

Доброволците на БМЧК – Ловеч, съвместно със служители от сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР и под егидата на областния управител отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя 21 септември. Посланието им бе „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. Те раздадоха на учащи и водачи на МПС в Ловеч и Априлци информационни материали и напомниха на шофьорите да карат внимателно, като в Ловеч се включиха и ученици от ОУ „Христо Никифоров“.
Всички се обединиха около тезата, че без личната отговорност на шофьорите на превозни средства и спазването на закона за движение няма да се намалят злополуките на пътя. Това е и целта на днешния ден – опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите от катастрофи.

Чрез акцията се популяризира отново и донорската карта „Да! За живот!“ от младите червенокръстци. Огромен интерес проявиха шофьорите на МПС, минаващи граждани, служителите на реда и на областната администрация и за един час бяха раздадени над 150 карти.

Денят е инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, на която пълноправен член е МВР.

За намаляване на загиналите при тежки ПТП се организират превантивни събития, които от 2016 г. се присъединяват към дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността 16-22 септември. Миналата година се проведоха първите Дни на безопасността на ROADPOL за намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия за поне един ден, а от 2016 г. до 2019 г. от Европейската мрежа на службите на пътна полиция се организираше операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя.
България участва в инициативата на ROADPOL, като координацията на националното събитие и тази година за шести път се извърши от МВР под патронажа на министър Бойко Рашков.Отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя Ловеч и Априлци

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button