Троян е единствената наградена община на Европейския форум по социално предприемачество

Троян е единствената  българска община, която получи награда на форума на Европейския форум по социално предприемачество, който де провежда в Пловдив.

Троян е единствената наградена община на Европейския форум по социално предприемачество
„Специалната награда за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество, която получих днес на европейския форум по социално предприемачество, е признание за всички експерти и специалисти на общината ни, ангажирани със създаването на нови и утвърждаването на вече създадените услуги, с тези, които и в момента изграждат три нови услуги, с хората, които ежедневно продължават да влизат в над 700 домове на възрастни, на бедни и трудноподвижни, за да носят храна, медикаменти, да почистват и да оказват медицински и социални услуги. Единствената българска община, която получи награда на форума е троянската, като израз на признанието на редица организации и кооперации на хора с увреждания за постигнатото в социалната сфера в последните години, сподели кметът на Троян Донка Михайлова.

Европейският форум по социално предприемачество се провежда в Международния панаир и ще продължи до 4 октомври. Президентът Румен Радев  участва при откриването и подчерта, че за съжаление България е на водещо място в Европа по социално неравенство.

Зам. социалният министър Иван Кръстев отбеляза, че у нас са разкрити близо 5000 работни места в социални предприятия.

Президентът връчи наградите за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество – „Стилиян Баласопулов“, между които бе и тази на единствената община – Троян.

Също днес ще се проведе и Европейска конференция „Социално предприемачество за устойчиво развитие на Европа“, на която ще бъдат представени европейската и национална политика в различни сектори, свързани със социалното предприемачество.

По време на форума ще се състои и международен онлайн панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. В него ще се включат изложители от цял свят.

Организатори на шестдневния форум в Пловдив са Националният съюз на трудовопроизводителните кооперации в България и осем национално-представителни организации за хора с увреждания.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button