Валентина Желязова – Ние, бъдещите хотелиери

Валентина Желязова е ученичка в  СУ „Васил Левски“ Троян, 12 В. Тази година завършва. Мария Свиревска и Валентина Желязова взеха сребърни медали на регионалното състезание във Враца.

Валентина Желязова - Ние, бъдещите хотелиери
Валентина и Мария – сред шеф готвачи

Мария Свиревска очарова журито на Национална кулинарна купа България 2021г. , като сомелиер –    с безупречна техника, с отлични маниери, познаване на протокола, позитивизъм и дружелюбност. Мария вече е студентка.

Готвач бе Валентина Желязова от 11 клас. Тя се включи в последния момент, след като фаворитът, който трябваше да заеме позицията готвач, беше възпрепятстван да участва. За изключително краткото време, което имаше за подготовка, Валя се представи блестящо.

Ето какво ни изпрати  бъдещата абитурентка Валентина

Ние, бъдещите хотелиери
Хотелиерството и ресторантьорството са един от 20-те основни отрасъла с приоритетно значение в икономиката.
Преди три години, размишлявайки дълго за избора къде да уча, плахо се насочих към специалността „Организация на хотелиерството“, за което не съжалявам. В тази паралелка се запознах с технологията, новостите и тънкостите на бранша. Благодарение на учебните часове по практика успях да добия ясна представа за работата на всяко едно звено в хотела (малко от рецепция и повече в търговската зала на ресторанта, кухня, камериерски офис, бар).

Като ученик в 12 клас мога да кажа, че успях да усвоя тънкостите на кулинарията, организацията в ресторанта, посрещане и изпращане на гостите на фронт офис и цялостното обслужване на хотелската част.
Като ученик в тази специалност имам шанс за голяма професионална реализация – мениджър хранене, мениджър хотелска част или комплексен хотелски мениджър. Всичко зависи от нас, бъдещето ни е в нашите ръце и всеки сам решава за себе си. В училище научих, че да си добър хотелиер не е достатъчно да си добър само в практиката и да имаш необходимите знания, но и да умееш да контактуваш подходящо с гостите, да си усмихнат и приветлив.
Като ученик в 11 клас имах златната възможност да се докосна до тръпката да участвам в състезанията по професии, които се провеждат всяка година и в които се включват най-добрите професионалисти от професионалните гимназии. Включих се в категорията „Най-добър млад готвач“ с ръководител г-жа Милена Мартинова. С много тренировка и голямо старание стигнах до Национално състезание в София, където, мисля, достойно представих паралелката и училището ни. Цялото това преживяване си заслужава. Докато чакаш резултатите от награждаването, адреналинът се покачва до небесата, а когато чуеш името си, излезеш на сцената и всички те аплодират… няма по-хубаво усещане, невероятно е.
Разбира се, за всеки успех се получават грамоти и други награди, също така получаваш училищна и общинска стипендия за своите изяви и постижения.
Накратко тази професия ни учи не само как да действаме в професионален план, а и как да бъдем по-отговорни и как да се изграждаме самите ние като личности.
Валентина Желязова –  12В 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button