Връчиха за 31-ви път наградите на Джон Бризби

Връчиха за 31-ви път на 32-ма ученици, от седем училища на територията на община Троян,  наградата на сър Джон Бризби,  който е пряк потомък на Константин  – Кочо хаджи Калчев. Тази награда във времето е извоювала  висок престиж през годините. Тя включва  специална грамота и парична премия.

Връчиха за 31-ви път наградите на Джон Бризби
Гостите

Днес, 30.09.2021г.,  четвъртък, от 12:00 ч.,  в двора на троянското ОУ „Иван Хаджийски“ за 31-ви път бяха връчени годишните троянски ученически награди „Бризби“. Те  са  възобновена традиция от първата половина на миналия век, от Джон Бризби, който продължава традицията на баща си.

Както винаги досега от началото през далечната вече 1990 г. дарителят Джон Бризби и съпругата му Клеър лично връчиха отличията. На тържествената церемония се събраха много гости и приятели. Официални гости  бяха Донка Михайлова – кмет на Община Троян и нейният зам.-кмет –  Розалина Русенова, Вяра Дочева от Общинска администрация , директори и преподаватели от троянските училища

Лондонският адвокат с троянски корени и почетен гражданин на града от 2013 г. поздрави събралите се на български език. Той изрази радостта си отново да е в Троян и да връчи награди за талантливи деца, в името на своя дядо Константин Хаджикалчев и неговия баща – благодетели на троянското училище. Г-н Бризби се обърна към учениците и на английски език, защото голяма част от тях изучават неговия майчин език.

Преди това директорът на училището – домакин –   ОУ „Иван Хаджийски“ Ралица Бенчева откри церемонията, а вокалната група поздрави всички присъстващи.Връчиха за 31-ви път наградите на Джон Бризби

Наградените ученици бяха от ОУ „Иван Хаджийски“, СУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“   – по 8 , Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) „Акад. Ангел Балевски“ и Националното училище по приложни занаяти „Проф. Венко Колев“   – по 3 – ма ученици, единственото  в България за планински водачи в с. Черни Осъм и Основно училище „Васил Левски“ Орешак  имаха по един представител.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button